Shen Yun visar ”den mänskliga civilisationens höjdpunkt”
Lijun Hu berättar om sin upplevelse efter Shen Yun Performing Arts föreställning i Escondido, San Diego i Kalifornien den 28 januari. (Foto med tillstånd av NTD Television)


Kinesiska forskare som är födda på 70-talet och senare söker hellre inspiration från väst, och ser inte till de gamla kinesiska traditionerna. Lijun Hu är doktor i västerländsk filosofi och studerar nu teologi. Hans syn på den gamla kinesiska kulturen ändrades totalt när han såg Shen Yun Performing Arts på California center for the Arts i Escondido den 28 januari.

– Jag grät i början av föreställningen eftersom det jag såg var en höjdpunkt, så högt den mänskliga konsten kan nå. Den kinesiska kulturens essens visas med sådan utsökt skönhet och sådana gudomliga dygder, sade Lijun Hu efter föreställningen.

Han har studerat filosofi i elva år och teologi i tre år. Efter föreställningen kunde han knappt hålla känslorna tillbaka.

– I dag har jag äntligen insett att traditionell kinesisk kultur, som betonar inre skönhet, vördnad för det gudomliga och en kung och en vis mans egenskaper i en och samma person är den mänskliga civilisationens höjdpunkt. Ingenting kan jämföras med Shen Yun när det gäller att visa den här kulturen. Jag grät av tacksamhet över att jag fått möjlighet att se Shen Yun, sade han.

Sökandet efter sanningen och civilisationens källa

Lijun Hu, som är utbildad i Kina, men nu bor i USA, har de senaste sju åren mer och mer sökt efter ”sanningen och civilisationens källa”, som han uttrycker det.

– Ärligt talat, har jag alltid haft en nedlåtande syn på den kinesiska kulturen eftersom det är vad vi som växt upp i Kina fått lära oss, sade han.

Lijun Hu sökte svaren i den västerländska kulturen, men blev besviken.

– Den västerländska kulturen förklarar förhållanden mellan människor. Men den kan inte förklara sambandet mellan människorna och det gudomliga. Därför är dagens människor vilse i den materiella världen.

– Jag insåg att det vi förkastat faktiskt är civilisationens själva höjdpunkt. Det bästa i våra kinesiska traditioner har förkastats, vilket har skapat ett samhälle med massor av problem. Det gör ont att tänka på det, sade han.

”Shen Yun är ovärderligt”

Shen Yun har ändrat Lijun Hus synsätt i grunden.

– Shen Yun får mig att inse hur ädel och underbar vår kultur är. Jag har inspirerats att börja studera traditionell kinesisk kultur och vår ursprungliga tro. Jag kommer alltid att lära mig av Shen Yun. Den har väckt en urgammal civilisation till liv. Shen Yun är ovärderligt, sade han.

– Oöverträffad estetik, underbar. Jag kan inte förstå hur artisterna kan presentera himmelsk skönhet på ett så gudomligt sätt. Sedan, när jag kunde hålla tårarna borta, hade jag ett leende på läpparna under hela föreställningen. Varje scen uppvisade konstnärlig fulländning.

Texterna ger mänskligheten hopp

Förutom klassisk kinesisk dans och etniska danser, framför solosångare originalverk på kinesiska. Lijun Hu uppskattade  texterna som visades på skärmen bakom scenen.

– De var väldigt välskrivna. De pekar på problemen i dagens moderna materialistiska samhällskultur. Oavsett om det är i USA eller Kina söker folk rikedom och berömmelse, men vi glömmer livets eviga element, och vi glömmer dygden. Texterna ger hopp för mänskligheten, och det ligger i tron på det gudomliga.

Lijun Hu  har varit på konstmuseum i Washington, Chicago och New York, och han tycker att Shen Yun är som ett ”levande museum över livets skönhet och själens ädelhet”.

– Om dagens samhälle varit lite mer som det som visades på scenen skulle vi haft en fredligare värld. Om dygderna som visades användes i samspelet mellan individer, nationer och raser så skulle det inte finnas så många konflikter i världen.

Shen Yun ger hopp för framtiden

Enligt Shen Yuns hemsida är deras uppdrag att väcka en 5 000-årig civilisation till liv.

– Det Shen Yun presenterar är en nyckel till att lösa dagens samhällsfrågor. Om vi människor kunde återknyta till traditionerna och på nytt inse vikten av dygd, på det sätt som Shen Yun visar genom musik och dans – det är så människor ska leva. Jag tror att det är den enda räddningen för dagens mänsklighet.

– Jag hoppas att alla kinesiska akademiker får möjlighet att se Shen Yun. Jag hoppas det blir fler och fler uppträdanden runt om i världen. Jag hoppas att Shen Yuns föreställningar så småningom kommer att leda till en renässans av kinesisk kultur runt om i världen.

Han avslutade med ett uttalande av Konfucius: ”Om man får höra om Dao (vägen) på morgonen, kan man dö utan ånger på kvällen”.

– Även om jag skulle dö nu, så ångrar jag inget, eftersom jag har sett den mänskliga civilisationens höjdpunkt i Shen Yun.

Rapportering av NTD Television och Sophia Fang

Det New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra dans- och musikkompanier som ger föreställningar runt om i världen. För mer information, besök Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är ett betydande kulturevenemang i vår tid. Vi är stolta över att ha rapporterat om publikreaktioner sedan Shen Yun startade 2006.

Shen Yuns Europaturné 2016 börjar med föreställningar i Genève i Schweiz 25 – 28 februari, och kommer till danska Århus 12 – 13 april.