Shen Yun Symphony Orchestra inspirerade på Carnegie Hall
Medlemmar i Shen Yun Symphony Orchestra står upp för att ta emot publikens hyllningar på Carnegie Hall i New York den 5 oktober. (Foto: Christian Watjen / Epoch Times)


Efter en lyckad debut på Carnegie Hall i New York förra året, återvände Shen Yun Symphony Orchestra för två föreställningar den 5 oktober. Denna gång var konserten en del av en turné till sju städer i USA. Publiken i Stern Hall var hänförd.

Ljudet av österländska och västerländska klassiska instrument som kunnigt fogats samman, var något nytt för de flesta i publiken. Reaktionen var omisskännlig: en stående ovation och fyra extranummer lyfte taket.

Milton Seidler och hans fru Amy går på konserter med klassisk musik så ofta de kan. De är en musikalisk familj: Milton Seidler spelar fiol och piano, medan Amy Seidler är pianist. Milton Seidlers brorson är den välkände kompositören Alan Seidler, som nyligen gick bort.

– Jag tyckte det var en härlig blandning av österländsk och västerländsk musik. Jag är absolut för den och skulle vilja höra mer, sade Milton Seidler under pausen, och tillade:

– De är fina musiker.

Han beklagade att uppskattningen av den klassiska musiken har gått ned, ”särskilt bland unga människor i det här landet”. Sedan sade han:

– Jag är väldigt stolt över artisterna. Jag tyckte det var en mycket fin orkester och hoppas att den kan utvidgas med flera föreställningar och kompositioner.

Shen Yun Symphony Orchestra bygger på Kinas 5000-åriga traditionella kultur för att skapa en musikalisk upplevelse som Brooklyn View kallade för ”helt perfekt musik.”

Shen Yun Symphony Orchestra har ett unikt sound då traditionella kinesiska och klassiska västerländska instrument slås samman. Eftersom de kommer från så olika musikaliska traditioner har det varit svårt att harmonisera de kinesiska och västerländska instrumenten i någon större skala. Få har lyckats i denna strävan, men medlemmarna i Shen Yun Symphony Orchestra, som hämtats från Shen Yun Performing Arts orkester, har gjort så sedan 2006.

I sju år har Shen Yun Symphony Orchestra stått för Shen Yun Performing Arts musikaliska ackompanjemang, världens främsta klassiska kinesiska dans- och musikkompani.

Shen Yuns tonsättare har skapat musik för att ackompanjera dansframträdanden som kombinerar andemeningen i den kinesiska musiken med precisionen och kraften hos den västerländska musiken. Shen Yun Symphony Orchestra upphöjer den estetiken till konsertformat.

Under lördagens eftermiddagsföreställning gled orkestern obehindrat mellan västerländska klassiker som Ludwig van Beethovens ”Egmont Overture”, Pjotr Tjajkovskijs ”Polonaise” från Eugene Onegin, och Shen Yun Symphony Orchestras orginalverk såsom ”Spirit of the Han Dynastin.”

Kendra Weill och hennes son Gus gick på konserten på lördag eftermiddag.

– Den är väldigt inspirerande och häftig. Den lyfter upp dig. Man känner att man lyfter med hela orkestern, sade Weill, juridisk rådgivare, under pausen.

Sonen Gus Weill sade att det var första gången som de var på Carnegie Hall.

– Vi har velat komma hit sedan länge. Det är verkligen fint hittills, sången är fantastisk. Jag blev mycket förvånad. Det var första gången jag sett något liknande, sade han.

Gus Weill sade att han såg fram emot att höra kompositionen ”Hope of Returning Home”.

– Man kan känna att det finns en historia bakom den, sade han om konserten.

Amelia Pang och Ivan Pentchoukov rapporterade.

Shen Yun Symphony Orchestra är på en turné med föreställningar i Washington, New York, Boston, Houston, Dallas, Los Angeles och San Francisco, från 27 september till 22 oktober.

För mer information, besök Symphony.Shenyun.com

Översatt från engelska.