Shen Yun-premiär i finländsk kulturstad
Tre orientaliska dansare, från vänster: Maarit Rantsi från Helsingfors, Heli Vuori också från Helsingfors samt Sinikka Lahtinen från Vihti som dansat i 15 år, tyckte bäst om skåldansen. (Foto: Veronica Örfelth/Epoch Times)


Kulturstaden Tammerfors tog på söndagseftermiddagen emot Shen Yun – Chinese Spectacular. Det var dess första föreställning i Finland och den gavs i det välkända Tampere Talo, Nordens största konsert- och kongresscentrum.

I en blandad publik kunde man särskilt se många barnfamiljer och äldre personer som hade valt att se föreställningen eftersom den gick på eftermiddagen.

Tre färgglada kvinnor som entusiastiskt fyllde i publikenkäten under pausen var Sinikka Lahtinen som bor i Vihti och Heli Vuori och Maarit Rantsi som båda kommer från Helsingfors.

Alla tre dansar orientalisk dans sedan många år. Maarit har dansat i tio  år och Sinikka och Heli i 15 år.

– Vi har varit i Peking och dansat. Vi är ditbjudna igen och ska åka dit i år också, berättar de.

De hade en gemensam favorit bland framträdandena.

– Den mongoliska skåldansen, de var så synkroniserade, tyckte kvinnorna.

I publiken fanns också en rockstjärna på turné, Samuli Majamäki från Eurajoki med sitt sällskap Jui-Ching Hsia från Taipei i Taiwan. Hon studerar konst och är lärare i frigörande dans.

– Jag berördes av deras mod [att visa vad som sker i dagens Kina], säger Jui-Ching.

Det var första gången Samuli hörde det kinesiska fiolliknande instrumentet erhu live.

-Jag är förtjust, säger han.

Båda tyckte det var fint med den traditionella kinesiska dansen och kommenterade att de tyckte att den hade en tydlig skillnad mellan det manliga och det kvinnliga.

Nästa föreställning visas i morgon kväll, måndagen den 31 mars klockan 19:00. Artisterna i Shen Yun reser sedan tillbaka till Stockholm för en extraföreställning den 3 april för att sedan fortsätta vidare i Europa. Nästa stopp blir Bukarest.