"Shen Yun överlämnar gudomligt inspirerad kultur"
Qiu Mingwei gick på en Shen Yun föreställning på Queen Elizabeth Theatre. Han fylldes med stolthet då han såg den traditionella kinesiska kulturen återfödas på scenen. (Foto: Epoch Times)


Likt några av karaktärerna i de legender som Shen Yun Performing Arts framställde på scen, har Qiu Mingwei som satt i publiken haft sin egen omskakande resa i Kina.

Qiu var tidigare vd på den kinesiska, statskontrollerade tidningen People’s Daily, men tvingades fly undan förföljelse 2009. Hans brott? Han hade deltagit i en demonstration för demokrati i Hongkong och förespråkat mänskliga rättigheter i Kina.

Han såg Shen Yun uppträda på Queen Elizabeth Theatre i Vancouver, Kanada, på lördagkvällen och fylldes med stolthet då han såg den traditionella kinesiska kulturen återfödas på scenen.

Genom tolk sade han:

– Shen Yun är fantastisk! Föreställningen överlämnar gudomligt inspirerad kinesisk kultur.

Sedan han flydde landet har Qiu varit utsatt för ständig övervakning, påtryckningar och trakasserier från kinesiska myndigheter.

Han var uppenbart stolt över Shen Yun-artisternas arbete med att uppfylla sitt syfte, att återuppväcka den traditionella kinesiska kulturen, och genom sin scenkonst tala öppet om det förtryck som pågår i Kina.

– När jag ser föreställningen förstår jag att dansarna i Shen Yun har genomgått mödosam träning. De förkroppsligar verkligen (det kinesiska ordspråket) ”En minut på scenen, tio års träning”. Deras danser kan bara klassas som succé, sade han.

Traditionell kinesisk kultur och konstformer har i stort sett förstörts under kommunistpartiets olika våldsamma kampanjer under de senaste årtiondena, såsom kulturrevolutionen.

Qiu imponerades av dansnummeret om apkungen, på svenska: kung Markatta.

I den klassiska romanen Resan till väst, beger sig apkungen ut på en episk resa tillsammans med några färgglada landsmän. De ska söka efter heliga, buddhistiska skrifter. Romanen är en hörnsten i traditionell kinesisk kultur och förkroppsligar den gudomligt inspirerade kulturen som Shen Yun har som mål att väcka till liv.

– Presentationen av numret var mycket ärlig, och med bara en kort dans fick publiken en glimt av den gudagivna kinesisk kulturen, sade Qiu.

En annan dans berättar om äventyr som en udda buddhistmunk upplevde. Hans namn var Ji Gong och han levde på 1100-talet.

I berättelsen överlistar munken Ji Gong några skurkar på sitt eget speciella, kreativa, okonventionella sätt för att rädda en ung flicka.

– Det är en berättelse som vi har växt upp med. Jag tyckte att den här dansen var mycket intim och nostalgisk, humoristisk och tokig. Den här dansen var en prestation!

Qiu uppskattade också Shen Yuns färgrika etniska danser och folkdanser, som ger publiken en glimt av Kinas olika etniska grupper vilka har funnits i tusentals år.

Han blev särskilt berörd av ett nummer som utspelade sig i bergen, som visade upp den taiwanesiska urbefolkningen Amei.

– Den här dansen visade oss att Ameifolket är mycket sorglöst, hoppfullt och så naturligt milda, sade han.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts, som har börjat en helt nya världsturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4, 5 och 6 april 2012.

Om du vill veta mer om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, om världsturnén 2012, biljetter och kalendern: www.shenyunperformingarts.org


Översatt från engelska.