Shen Yun kom till "smilets stad"
Shen Yun Performing Arts kom till Norden på långfredagen och gav en uppskattad föreställning i danska Århus. (Foton: Jason Wang och Anders Eriksson)


På sin turné genom Europa kom Shen Yun Performing Arts Touring Company till Danmarks näst största stad Århus, som kallas ”smilets stad”. Vädret var inte leende denna dag, det var grått och regnigt, men inne på Musikhuset lyste Shen Yun upp med sin föreställning inför en entusiastisk publik.

Långfredagen innebar mycket lidande för Jesus och de kristna blev förföljda i flera hundra år, men det finns lidande idag också. I mer än tio år har Falun Gong-utövare blivit förföljda i Kina och även deras familjer drabbas. Det rör sig om miljontals människor.

Några som kan lidandets historia är Christian Kruger som är pastor och därför fastnade han för inslaget om en Falun Gong-utövare.

Jag tycke om inslaget om förföljelsen därför att den förföljde mannen inte slår tillbaka, utan godheten vinner till slut.

Det är mycket vackert. Jag är kristen men jag stöder alla folk i världen som är förföljda på grund av sin tro. Förföljelsen är verkligen svår i Kina, säger hans kollega Karin Rank Gottlieb.

Karin såg Shen Yun förra året med dotterdottern och de blev Shen Yun-fan. I år kom hon till föreställningen med ett annat barnbarn, en sonson.

I publiken fanns fler som såg Shen Yuns föreställning förra året, vilket var det första året som Shen Yun kom till Danmark. Den här mannen har sitt ursprung i Kina och han heter Wang och var där med sin dotter:

Jag har väntat hela året på föreställningen. Shen Yun är så vacker att jag inte alls kan beskriva det. Det största intrycket från årets föreställning är att gudar och buddhor är med oss.

Några som väntat länge på att få se föreställningen är Ove Dahl Jörgensen och Charlotte Söndergaard som fick biljetter till Shen Yun föreställningen i julklapp. De fick resa 150 km för att ta sig till kvällens föreställning. Ove kunde relatera till vissa saker i föreställningen eftersom han har kinesiska bekanta. Han säger om orkestern:

Orkestern är riktigt bra och ändå ställer de sig inte själva i fokus utan de backar upp dansarna och sångarna på ett mycket bra sätt.

Epoch Times är sponsor till Shen Yun Performing Arts. På lördag framförs två föreställningar i Århus, sedan beger sig sällskapet till Sverige och Stockholm, där det ges shower på måndag och tisdag. På torsdag är ges föreställning i Linköping. Därefter är det dags för Oslo i Norge den 10 och 11 april.


Charlotte Söndergaard och Ove Dahl Jörgensen berömde Shen Yuns oegennyttiga orkester, som trots stor egen skicklighet ställde upp bakom föreställningens dansare.

Charlotte Söndergaard och Ove Dahl Jörgensen berömde Shen Yuns oegennyttiga orkester, som trots stor egen skicklighet ställde upp bakom föreställningens dansare.


Musikhuset i Århus där föreställningen gavs.

Musikhuset i Århus där föreställningen gavs.