Shen Yun fick rungande gensvar från Ottawa-publiken
Dansarna, sångsolisterna, och konferenciererna i Shen Yun Performing Art’s New York Company bugar inför en fullsatt salong på National Arts Centre i Ottawa torsdagen den 27december 2012. (Foto: Evan Ning/Epoch Times)


När Shen Yun Performing Arts framträdde i Ottawa i Kanada trotsande teaterbesökarna snön och fyllde National Arts Centre hela fem utsålda hus den 27-30 december.

Filmaren, konstnären, och konstfotografen Richard Austin fängslades av skönheten och kraften i Shen Yun efter att ha sett den hyllade klassiska kinesiska dans- och musikproduktionen på lördagskvällen.

– Den är magnifik. Så oväntad, och så mycket energi och kraft och artisteri, sade Richard Austin, som ställt ut sina bilder internationellt och även gjort över ett dussin kortfilmer, bland andra At Last samt den prisbelönta dokumentären Heather Crowe’s Legacy.

Austin var också imponerad av talangen och uttrycksfullhet hos dansarna i New York-baserade danskompaniet, som framför berättelser och legender från traditionell kinesisk kultur genom främst klassisk kinesisk dans, men också etnisk dans och folkdans.

– Jag är förbluffad över dansarnas prestationer, de har så mycket energi och så mycket skönhet och synkronicitet. Det är verkligen vackert och det är mycket uttrycksfullt när historien berättas genom rörelse och färg, sade han.

Barbara Grose, före detta balettdansös som tränade med National Ballet of Canada, hade en karriär som tog henne från dans till tv och sedan vidare till promotion, men i hela livet har hon behållit sin kärlek live-uppträdanden.

-Jag är överväldigad av deras tekniska förmåga, det är helt fantastiskt. Naturligtvis är de här människorna mycket, mycket unga också, och med smidiga kroppar, men skolningen finns där, sade hon om dansarna.

– Kostymerna är absolut utsökta. Dansarnas teknik är A1 – Jag vet, för jag har varit där. Jag är helt enkelt väldigt, väldigt nöjd.

Prisbelönte musikern Gary Graham, musikalisk ledare och grundare av Teater Newfoundland and Labrador, njöt i fulla drag av söndagsmatinén.

– Jag tycker den är fantastiskt. Det är en kombination av alla konstarter, och den är verkligen otroligt levande, säger Graham, som år 2004 förärades Order of Newfoundland and Labrador för sin roll i utvecklandet av musik-, kultur- och det konstnärliga livet längs provinsens västkust.

Varje säsong turnerar Shen Yun världen över med en helt ny uppsättning danser, sånger, musikstycken som skildrar Kinas genuint, gudomligt inspirerade kulturarv.

Efter att skaffat sig många beundrare genom åren, finns det många som återkommer år efter år för att få uppleva Shen Yuns speciella magi.

– Jag tyckte så mycket om den förra året, jag ville inte missa det, sade Greg Kells, ordförande och vd för affärsmäklarfirman Sunbelt Canada, som i fjol tog med hela personalen för att se Shen Yun.

– Dansen är fantastisk, perfektion, musiken underbar och showen andligt upplyftande, sade han.

Jack MacLaren och hans fru, Janet, var så imponerade av Shen Yun förra året att de kom i år igen.

-Jag älskar de vackra kostymerna, dansen, hur kulturen kommer till uttryck, och musiken var också underbar, sade MacLaren.

– Jag blev mycket imponerad av alltihop, en presentation full av innebörd, tillade han, och lovordade Shen Yun för deras åtagande att återuppliva traditionell kinesisk kultur.

En beundrare sedan länge, David Kilgour, tidigare statsråd och överåklagare, som även har varit minister för Asien-Stillahavsområdet och för Latinamerika och Afrika, har sett Shen Yun sju år i rad.

– Jag blir inspirerad annorlunda och alltmer för varje gång jag ser det. Det är upplyftande. Det är fantastiskt för alla sinnen, sade han.

Kinaexperten Brian McAdam, en f d diplomat vid det kanadensiska konsulatet i Hongkong, har också sett Shen Yun sju gånger.

– Mycket elegant, mycket vackert och mycket rörande. Jag blev väldigt rörd av vad jag såg. Jag inser vilken massa arbete som har lagts ner i denna produktion, sade McAdam.

– Man kan se hur livfulla dansarna är – helt fantastiskt. Det är inte en vanlig produktion som man kan se, som en Broadway-produktion. Man ser en fenomenal mänsklig geist. Det är fantastiskt, tillade McAdam.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. Shen Yun’s New York Company kommer härnäst att besöka Montreal för fem utsålda föreställningar 3-6 januari innan de kommer till Quebec City, Kitchener-Waterloo, och Hamilton, och sedan avslutas den östkanadensiska turnén i Toronto 17-20 januari. Shen Yun Touring Company kommer att vara i Vancouver 10-13 januari.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är stolt sponsor av Shen Yun Performing Arts. Epoch Times publicerar i 35 länder och på 20 språk.

Översatt från engelska.