Shen Yun "En riktigt härlig påskpresent"
(Foto: Yvonne Kleberg, Epoch Times)


Till Shen Yun Performing Arts föreställning i Stockholm kom ett internationellt gäng med Eva Zahrzewski i spetsen. Hon menar att Shen Yun gav henne en upplevelse som var som en fin påskpresent.

Eva Zahrzewski är förskolechef och kulturarbetare och född i Tjeckien. Hon såg Shen Yuns föreställning på Cirkus i Stockholm den 4 april tillsammans med vänner.

-Jag tror inte att jag kommer att kunna somna i kväll. När jag blundar kommer jag att se den här fina, vackra, fantastiska föreställningen framför mig. Det här var en riktig härlig påskpresent från Shen Yun till mig, säger Eva Zahrzewski med ett skratt.

Hon menar att Shen Yun med sin föreställning skildrar kampen mellan gott och ont. I den inledande scenen visas bland annat detta upp. I andra berättande danser förkroppsligas sådana principer som godhet och rättvisa, anständighet och visdom och respekt för himlen. Shen Yuns mål är att återuppliva dessa dygder.

– Det var så perfekt. Alla var likadana, tjejerna som killarna. De var fantastiska gymnaster. Jag hade ingen aning om att till exempel volterna ingår i själva dansen. Jag trodde att det här var inlärt extra.

Under Kinas 5000-åriga civilisationshistoria utvecklades många traditioner, dans till exempel. Det vi nu kallar kampsport blev till dans inför kejsaren, medan gymnastik och akrobatik är sprungna ur den klassiska kinesiska dansen.

Shen Yun visar upp traditionell kinesisk kultur, men använder sig även av grafisk teknik. På en stor bakgrundsskärm visas animerade scenerier från det kinesiska landskapet, byggnader och himmelska vyer.

– Den här formen
av projektion på duk har vi på Lanterna Magica, som är en teater med 3D. Det var kul att se att de också använder det. Det är så fantastiskt och inte ofta man ser det.

Eva Zahrzewski sammanfattar sina intryck av kvällens föreställning så här:
– Jag hittar inga ord – helt magnifikt. Det var en fantastisk föreställning som var perfekt framförd.

Yvonne Kleberg & Barbro Plogander rapporterade.

Shen Yun Performing Arts har tre dans- och musikkompanier som samtidigt turnerar på olika håll i världen. Europaturnén år 2012 kommer till Cirkus i Stockholm 4, 5 och 6 april.

Nästa anhalt på turnén är Palais des Congrès i Paris, Frankrike den 10 april för att avslutas i London 12 – 15 april.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell

kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.