Shen Yun är “Något mycket speciellt”, säger sångerskan Judith Durham
Systrarna och sångerskorna Beverley Sheehan och Judith Durham såg Shen Yun Performing Arts föreställning på Regent Theatre i Melbourne. (Foto: Leigh Smith/The Epoch Times)


New York-baserade Shen Yun Performing Arts sista inrop i Melbournes Regent Theatre den 15:e april möttes av stora applåder och beundran. Den världsberömda sångstjärnan Judith Durham var full av lovord över kvalitén på produktionen.

– Själva föreställningen är den mest fantastiska kombinationen av de vackraste konstformerna som man bara kan föreställa sig, sade Judith Durham, som bland annat har varit sångerska i popgruppen The Seekers.

– Disciplinen och inspirationen som vi har sett hos artisterna genom föreställningen var verkligen, verkligen helt otroligt och jag är full av beundran.

– Jag ska själv på turné väldigt snart och jag känner mig liksom ödmjuk inför det jag fått se på scenen den här föreställningen. Jag uppmuntrar verkligen alla att gå och se showen. Jag tycker verkligen att det här är något mycket, mycket speciellt eftersom det förenar kulturer hos så många olika länder utan att jag riktigt förstår det arv som vi har i alla världens länder som vi alla kan relatera till.

– Dräkterna, bakgrunden, den vackra orkestern, den magnifika sången och så klart dansen, det var verkligen uppvisning av en sådan enastående skönhet. Jag är verkligen så glad att jag kom. Tack så jättemycket. Jag är så glad att vara här.

Judith Durham är sångerska, klassisk pianist och songwriter/kompositör som klev ut på den internationella scenen som sångerska i pop-gruppen The Seekers. Det här folkbandet, som startades 1962 i Melbourne, Australien, fick en rad stora hits internationellt som tävlade på hitlistorna med Beatles och Rolling Stones.

– Sångarna var storartade och jag vet hur mycket disciplin som krävs för att få fram sådana underbara röster. Styrkan var också otrolig, sade Durham.

Systern Beverley Sheehan är jazzsångerska och pianist gjorde sin syster sällskap på föreställningen.

“Det var häpnadsväckande” att sångsolisterna, sopranen Chia-Ning Hsu och tenorerna Hong Ming och Tian Ge kunde ”sjunga så utan någon mikrofon eller förstärkning. Det är verkligen anmärkningsvärt vilken styrka och andningskontroll de har”, sade hon.

De båda fascinerades av kvalitén hos den kinesiska erhu-virtuosen Xiaochun Qi, när hon spelade ”En sång för hjärtat”.

– Det är ett fantastiskt instrument, sade Durham. Jag hade inte kunnat föreställa mig hur vackert och hur uttrycksfullt det var. Jag liknade det faktiskt med sång, men känsligheten och nyanserna, det är bara ett så ofattbart instrument. Jag har aldrig sett det tidigare, sade Durham.

– Jag tyckte också att det var utsökt. För mig var det lite som en fiol men med ännu mer känsla i. Det var den känslan jag fick. Och det verkade liksom förflytta den som spelade det, underbart, hela föreställningen var helt magnifik, sade systern.

Shen Yuns orkester, dirigerad av Ying Chen, är en blandning av klassiska västerländska och traditionella kinesiska instrument som pipa och suona. De spelar originalstycken särskilt komponerade för varje nummer.

Om orkestern sade Durham:

– En mycket fin blandning av sound och textur. Det var överraskande. Det verkar finnas så många andra nyanser och skillnader som alla passar vackert ihop för olika uttryck.

– Allting är originalverk och det i sig själv är anmärkningsvärt. Och när man ser bakgrunderna och musiken som är skapad för sceneriet och dansen. Musiken för fram allt så vackert och hjälper till med känslan, en mycket intressant blandning av texturer. Det upptäckte jag, och det var helt överväldigande.

Sheehan uppskattade att konferencieren presenterade några av instrumenten ur orkestern och båda önskade de att de hade kunnat se dem på nära håll.

– De gjorde ett fantastiskt jobb. Det var precist och vackert. Det kändes som en vacker kombination och det kompletterade dansarna mycket, mycket bra. Och det var så fint att se den kvinnliga dirigenten, sade Sheehan.

Rapportering av NTD Television, Leigh Smith och Philippa Rayment.

Shen Yun Performing Arts som är baserade i New York, turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Shen Yun Performing Arts New York Company framträder härnäst i Auckland, på Nya Zeeland, 20-22 april.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org

Epoch Times är mediepartner för Shen Yun Performing Arts.

Artikeln på engelska.