Shen Yun är "lärorikt" tyckte Gröna Lunds informationschef
Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund i Stockholm, såg Shen Yuns föreställning tillsammans med sin släkting Maria Troselius på Cirkus i Stockholm, den 8 april. (Foto: Med tillstånd av NTD)


Shen Yun Performing Arts föreställning är inte bara dans och musik. Den är också mycket lärorik, tyckte Gröna Lunds informationschef Annika Troselius som såg måndagsföreställningen i Stockholm.

För sjätte året i rad återvände Shen Yun Performing Arts till Cirkus i Stockholm. Bland den entusiastiska publiken fanns Annika Troselius tillsammans med Maria Troselius, som jobbar på en affärskedja i trädgårdsbranschen.

De var båda hänförda av skönheten som visades upp på scenen och delade med sig av sina första intryck efter att ha sett första delen av föreställningen.

– Den är mycket storslagen. Den är enaståede. Jag har aldrig sett någonting som liknar det här, sade Annika Troselius.

Annika Troselius var särksilt imponerad av den mongoliska skåldansen, som är ett av Shen Yuns etniska dansnummer, vilka är mycket dynamiska och livfulla. Gästfrihet är mycket viktigt för det mongoliska folket, vilket också är tydligt i deras danser. Som rekvisita i danserna används ofta skålar, vinkrus och till och med buntar med ätpinnar, enligt Shen Yuns hemsida.

– I början trodde jag att skålarna var fastsatta (på deras huvuden) men det var de inte, så jag är mycket imponerad. Också av själva akrobatiken (i numret).

Shen Yuns målsättning är att lyfta fram Kinas traditionella kultur, som blivit nästintill förstörd i dagens ateistiska Kina.

I det gamla Kina, som tidigare var känt som det ”Himmelska Riket”, levde gudomliga varelser sida vid sida med de dödliga. Den kinesiska kulturen är känd som en ”gudomligt inspirerad” kultur.

– Jag visste ingenting om kinesisk kultur, eller visste inte så mycket om kineser innan det här, sade Annika Troselius och tillade:

Det är mycket lärorikt och jag tycker att det till stor del involverar respekt för högre varelser. Jag känner respekt för det.

Troselius anser att Shen Yuns danskompani är modigt som ändå sprider den kinesiska kulturen i hela världen; den gamla kulturen som kommunistpartiet under sina 60 år vid makten har försökt att rensa bort.

– Jag tycker att det är mycket viktigt att människor får en chans att se den kinesiska kulturen, utan [den nuvarande kinesiska] regimens kontroll av kulturen och konsten, sade hon.

Hon tycker att det är synd att kineserna själva måste åka utomlands för att se showen, eftersom de förlorat sin egen kultur.

Annika Troselius och Maria Troselius tyckte båda att föreställningen är fantastisk.

– Helt otroligt. Det är hisnande med alla färger, och elegansen, akrobatiken… allt inbakat i ett ”fantastiskt”, sade Maria Troselius.

NTD television och Susanne Willgren rapporterade.

Shen Yun Performing Arts, med bas i New York turnerar världen över med uppdraget att återuppliva traditionell kinesisk kultur. Den 12 -13 april har Shen Yun de sista föreställningarna på sin Europaturné i Paris.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing arts.