Shangdynastins kejsare Tang bad om regn med rent och barmhärtigt hjärta
Tang Shang bad om regn med rent och barmhärtigt hjärta. (Illustratör Catherine Chang,Epoch Times)


Xiadynastin regerade i ungefär fyrahundra år, fram till år 1675 f.Kr. Därefter följde Kinas andra dynasti Shangdynastin, som regerade mellan åren 1675 – 1035 f.Kr.

Xiadynastins siste kejsare Xia Jie var känd som en tyrann. Han och hans adelsmän förtryckte brutalt folket. De byggde många palats åt sig själva för att kunna njuta ett utsvävande och lyxigt liv.

Sedan tog Shangdynastin över. Tack vare att de hade boskap gick utvecklingen mycket snabbt under den här tiden när Tang, (även känd som Shang Tang) var kung i kungariket Shang.

En dag när Tang gick ut för att jaga, träffade han en man som hade kastat ut fyra fångstnät samtidigt som han bad en bön:

– Jag önskar att alla djur både i himlen och på jorden fastnar i mina fällor.

När Tang hörde detta sade han till mannen:

– Tänk nu efter, om din önskan skulle slå in så skulle alla djur dödas!

Sedan gick han bort till näten, tog bort tre av dem och bad därefter mannen att ändra sin bön och säga:

– Djur, ni som ville gå till vänster eller till höger, spring bara iväg. De av er vars öde är att bli infångade av mig, kom in i min fälla.

Den här historien spreds snabbt överallt, och alla prisade Tang för hans stora dygd och höga moral.

– Även djuren har nytta av honom. Han är en sådan älskvärd, barmhärtig och stor vis man. Tang lyder Guds vilja och han har folkets stöd.

Många riken erkände därför sin lydnad till Tang och han besteg tronen i landet som då var Kina, där han etablerade Shangdynastins regeringstid år 1675 f. Kr.

Under de första fem åren av kejsare Tangs regeringstid kom flera perioder med torka och alla floder torrlades. Tang beordrade då att det skulle tillverkas guldmynt, som skulle delas ut till de fattiga familjer som tvingats sälja sina barn. Meningen var att de skulle använda mynten för att köpa tillbaka barnen. Men torkan bara fortsatte.

Tang blev mycket förbryllad och ledsen så han bad han om vägledning från Gud.

– Är allt detta på grund av mitt olämpliga påbud? Var det jag som fick människorna att lida? Förekommer det mycket korruption? Har skurkar som sagt dåliga saker skaffat sig privilegier? Är palatset för lyxigt? Varför är det så svår torka? Jag är villig att göra allt som krävs för att stoppa torkan.

Redan innan han var klar med bönen började regnet ösa ner. Då trodde folket att Tangs rena hjärta och medkänsla berörde himlen, och att hans uppriktiga vilja offervilja för människorna berörde Gud.

Shangdynastin etablerad av Tang varade i över sexhundra år. Shang följdes av totalt tjugonio generationer under sin tid vid makten.