Sex uighurer dömda till döden efter våldsamheterna i Xinjiang
Kinesiska trupper marscherar på en gata i Urumqi, huvudstaden i Xinjiang, 5 september 2009. (Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Den 12 oktober, hundra dagar efter att våldet bröt ut mellan uighurer och han-kineser i Xinjiang, har sex uighurer dömts till döden för mord och andra brott under upploppen enligt regimens språkrör Xinhua.

Kinesiska media har hävdat att 197 människor dog och 1700 skadades i sammandrabbningarna. Många har dock spekulerat att såpass många som 1000 kan ha dött.

Enligt lokalbefolkningen finns det fortfarande mycket sorg och ilska hos båda folkgrupperna. En del menar att dessa åtgärder från regimen bara kommer förvärra spänningarna.

”Upploppen den 5 juli har påverkat alla aspekter av människors liv i Xinjiang”, skrev en före detta invånare på sin blogg nyligen. ”Varje dag är full med minnen, ilska, sorg, missnöje och hat.”

Dolkun Isa, generalsekreterare för World Uyghur Congress, sade att beslutet var politiskt motiverat och inte att betrakta som legalt.

– En oberoende undersökning måste genomföras för att opartiskt slå fast vad som verkligen hänt. Dessa män fick ingen rätt till advokat och ingen rättvis laglig process, vilket strider mot både internationell lag och den kinesiska grundlagen, sade han i ett uttalande. 

Världssamfundet måste omedelbart ingripa och en oberoende undersökning är högst nödvändigt, enligt Dolkun Isa.
– Om det inte kommer nån reaktion har den kinesiska regimen ingen orsak att hejda diskriminerande domar mot de uigurer som fortfarande inte dömts.

Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO) fördömde också dödsdomarna. 
– Det här går emot all internationell standard för mänskliga rättigheter, inte minst den universella rätten till likhet inför lagen, sade Marino Busdachin, generalsekreterare för UNPO, i ett uttalande.

– Männen tilläts ingen juridisk hjälp och fick därför diskriminerande domar mot sig. Hela processen saknade fullkomligt transparens, sade Busdachin. Dödsdomarna är ytterligare bevis på Kinas ovilja att följa FN:s globala moratorium på dödsstraff som man antog 2007 med avsikt att inte verkställa dödsdomar och i förlängningen avskaffa dödsstraffet, sade han.

Allt medan den kinesiska regimen levererade hårda domar uttryckte en grupp han-kineser som växt upp i Xinjiang sin oro över det fortsatta våldet i regionen. De bor nu utanför området, men ser upploppen som en reflektion av de sociala problemen i Kina.

Gruppen försöker samla namn på de som dog i upploppet och hoppas att fler personer kommer hjälpa dem att identifiera offren. Såhär långt har bara 28 personer identifierats.

De har bett myndigheterna i Urumqi att hålla en formell minneshögtid och dedikera en minnestavla till de oskyldiga människor som dog den 5 juli i Xinjiang.

Internetanvändare försökte hålla en högtid på nätet för att hedra de döda, men deras hemsida blockerades så snart meddelandet postades. Meddelanden som postats på andra forum blockerades också inom några minuter. Andra meddelanden som handlade om att man försökte organisera ett möte dem 12 oktober blockerades också. 

En högskolestudent skrev på internet: ”Min skola är ju verkligen strålande! De har kallat in mig två gånger för samtal. Affären på campus får inte sälja vita ljus. Jag måste väl ändå få tända ett ljus och sörja de döda? De sade också att jag skulle informera dem om jag fick liknande meddelanden.”

En annan bloggare kommenterade: ”Det har gått 100 dagar sedan upploppen den 5 juli. Det är en sak att myndigheterna inte förberett några minnesaktiviteter för de som dog i upploppen, men nu låter de inte ens folk hålla en offentlig minneshögtid. Myndigheterna i Xinjiang är så passiva och inkompetenta.”

”Knivar förbjöds i Pekings snabbköp och nu förbjuder man vita ljus på universitetscampus”, skrev en annan bloggare.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23798/