Sex ministrar kritiseras av KU
Avträdda Laila Freivalds var utrikesminister när tsunamin drabbade sydostasien. Liksom sin förre chef statsminister Göran Persson fick hon hård kritik av konstitutionsutskottet för sitt agerande under krisdygnen. (Foto: Claudio Bresciani)


Konstitutionsutskottet (KU) riktar skarp kritik mot flera ministrar för den bristande hanteringen av flodvågskatastrofen. Det blir dock ingen misstroendeförklaring.

Konstitutionsutskottet var på onsdagen enigt angående ministrarnas bristande hantering av tsunamikatastrofen. Även socialdemokraterna stödjer kritiken.

Göran Persson får främst kritik för hur han organiserat beredskapen inom regeringskansliet och för att han inte själv aktivt sökt information under de ödesdigra dagarna, samt att han heller inte snabbt ordnat ett möte, uppger SVT:s Rapport.

Laila Freivalds får kritik på en rad punkter. Troligen riktas ingen misstroendeförklaring mot regeringen eftersom Freivalds avgått frivilligt. Därmed har hon blivit ett offer, inte för nedstängningen av hemsidan, utan för sitt agerande under katastrofen.

Leni Björklund får stark kritik för att hon inte sett till att öva krishantering. Ylva Johansson kritiseras för att hon åkte på semester när hon fått veta vad som hänt.

Carin Jämtin, som var den enda minister som arbetade den 26 december kritiseras för att hon inte larmade Göran Persson och Laila Freivalds och för att hon inte såg till att räddningsverket åkte till Thailand direkt.

Per Nuder kritiseras för att han inte såg till att få iväg pengar till katastrofområdet.

KU presenterar ett slutligt utlåtande under torsdagen.