Sex döda i attack i Belgien
Ambulanser och polis är parkerade på Place Saint-Lambert i Liège i Belgien och ett medicinskt team anländer till området efter att en ensam beväpnad man skjutit mot ett torg fullt med barn och julklappsköpare den 13 december. (Foto: Michel Krakowski/AFP/Getty Images)


På en julmarknad vid torget Place Saint-Lambert i den belgiska staden Liege gick en man till attack mot förbipasserande. Stående på ett hustak kastade han minst fyra granater mot folkmassan som skingrades i skräck, rapporterar tidningen Le Soir.

– En busskur var helt förstörd och det låg minst sex personer på marken. Mannen sköt med ett stort vapen först, berättade 24-årige Samuel som var vittne till händelsen, för tidningen.

– Jag trodde det var en sten eller liknande, berättade vittnet Nicolas Gimenez för TV-stationen 7 Sur 7 och tillade att mannen kastade föremålet, som senare identifierades som en granat, mot en busshållplats där den exploderade. Gimenez och andra vittnen sade att minst fyra liknande explosioner hördes.

Minst 100 personer stod inne i eller i närheten av busshållplatsen och många behövde sjukhusvård.

Enligt uppgift använde mannen en FN-FAL, ett maskingevär som tillverkas i Belgien och främst används av Nato. Skytten tömde hela magasinet i vapnet, rapporterade TV.

Han sköt sedan sig själv med en revolver, men enligt tidningen Expatica, sade åklagaren Danielle Reynders att det är oklart om det var dödsorsaken.

– Det är ännu osäkert om han dödade sig själv eller om hans vapen exploderade, sade han.

Inledande rapporter bekräftade att tre personer dödats varav två tonåringar, 15 och 17 år och en 75-årig kvinna. Uppdateringar från 7 Sur 7 TV säger en 20-årig man och ett barn på knappt två år har dött på sjukhus.

Mannen identifierades senare som 33-åriga Nordine Amrani. Han har tidigare dömts till fem års fängelse för vapen- och narkotikabrott. Han var kallad till polisen i tisdags, men gick aldrig dit.

Den första rapporten sade att Amrani hade flera medhjälpare men senare upptäcktes att det var
”en mans verk”. Reynders berättade för RTL-TV att Amrani ”inte hade terroristbakgrund” och man kunde inte binda honom till några militanta organisationer.

Premiärminister Elio Di Rupo och inrikesminister Joelle Milquet anlände till Liège för att lämna sina kondoleanser till de dödades familjer.

Översatt från engelska