Serbisk ledare ber kroaterna om ursäkt för massakern 1991
Serbiens president Boris Tadić på besök vid Paulin Dvor i Osijek där han hedrar minnet av 18 serbiska civila som dödades av kroatiska soldater den 4 november 1991. Tadić bad om ursäkt för de övergrepp som begicks i den kroatiska staden Vukovar av Belgrad-kontrollerade jugoslaviska styrkor (Foto: Stringer/Getty Images)


Den serbiske presidenten Boris Tadić bad den 4 november om ursäkt för brott som begicks på 1990-talet mot kroatiska medborgare.

Boris Tadić levererade sin ursäkt under ett besök tillsammans med den kroatiske presidenten Ivo Josipovic vid minnesmärken över både serbiska och kroatiska offer i slaget vid Vukovar.

– Jag kom hit för att be om ursäkt och ge uttryck för ånger, sade Tadić efter att ha lagt ner en krans vid Ovcara, rapporterade den serbiska tidningen Vesti.

Vid Ovcara massakrerade serbiska styrkor under kriget 1991 kroatiska patienter på sjukhus och dödade fler än 200 kroater.

Tadić talade enligt Vesti-online om att förbättra framtida relationer och sade att ”Ett demokratiskt Serbien vill upprätta en policy med goda grannförbindelser och samarbete … Det är en policy som är raka motsatsen mot den på 90-talet”.

Borgmästaren i Vukovar, Zeljko Sabo, sade att båda presidenterna sände ett ”tydligt budskap” om att länderna är redo för att bli goda grannar och att kriget är över.

För att illustrera sin avsikt sade Tadić att Serbien skulle delta i återuppbyggandet av Vukovar.

En del demonstranter från det Kroatiska rättspartiet motsatte sig dock Tadićs besök.

Det andra minnesmärket som de besökte var en närliggande by för att hedra 18 dödade serber.

Under kriget backade Serbien upp etniska serber som kämpade mot kroatiskt oberoende från det serbstyrda Jugoslavien.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45457/