Senatorer vill ha samtal med Syrien
SYRIEN, Damaskus: Syriens president Bashar al-Assad (V) samtalar med USA:s demokratiska senator Christopher Dodd (M) och andra senatorer samt tidigare presidentkandidat John Kerry (första från höger) på al-Shaab palatset i Damascus. Dodd och Kerry var på ett officiellt besöks för att diskuterar relationer mellan Syrien och USA samt den aktuella utvecklingen i Mellanöstern. (Foto: AFP/Sana7Ho)


Efter ett möte med Syriens president Bashar al-Assad har amerikanska senatorer ur Demokratiska partiet inlett en kampanj för att ändra USA:s hållning gentemot Syrien. USA har länge vägrat att ha någon dialog.

Återkomna från ett möte i Damaskus med Syriens president Bashar al-Assad har amerikanska senatorer ur Demokratiska partiet inlett en kampanj för att ändra USA:s hållning gentemot Syrien.

USA har länge i likhet med Israel vägrat att ha någon dialog med de syriska ledarna.

I en artikel i Washington Post säger senatorn John Kerry att Syrien måste dras in i ett samtal om USA ska ha någon chans att påverka landet. Annars förlorar USA en möjlighet att påverka hela Mellanöstern, anser han.

”Senator Christopher Dodd och jag träffade Bashar al-Assad.”

”Vi var redan insatta i vad USA
önskar från Syrien i fråga om inrikespolitiska förändringar, men vi upptäckte att där också finns chansen till samarbete med Syrien för att undvika katastrof i Irak, vilket vi menar bör prövas”.

”Washington kan inte stå vid sidan och envisas med uppfattningen att det utgör en belöning för fientligt inställda stater om vi överhuvudtaget talar med den. Samtal är inte samma som kapitulation,” skriver han.

På senare tid har ett antal europeiska ledare fört samtal med al-Assad, men president Bushs regering och Republikanernas ledning vägrar att tala med honom.

I den så kallade Bakerrapporten uppmanar även Iraq Study Group, som har företrädare från båda de stora partierna i USA, landet att inleda samtal med Syrien just om Irak.

Den demokratiske senatorn Bill Nelson besökte också Damaskus i förra veckan och framförde sedan ett budskap liknande Kerrys och Dodds.

Demokraterna utvecklar just nu en politisk linje i väntan på att de övertar kontrollen av kongressen i januari.

Vita husets talesman Tony Snow har framfört presidentens upprördhet över de demokratiska senatorernas resor till Damaskus:

– Man kan inta en hård inställning så mycket man vill, men bara att resa dit ger syrierna en propagandaseger, sade han till journalister.

Även utrikesdepartementets talesman Sean McCormack kritiserar senatorerna.

– Alla europeiska ledare som besöker Syrien ger samma budskap: Inta en konstruktiv hållning, manipulera inte processen i Libanon, spela en positiv roll i Irak.

– Det är budskapet som skickas, sade han och antydde att senatorerna snarast uttryckt okritiskt stöd till den syriska regimen.

Syrien önskar sedan länge normala diplomatiska förbindelser med USA och med Israel – i det senare fallet för att förhandla om en lösning på frågan om det syriska Golanområdet, som hålls ockuperat av Israel.