Selleri - mer än dietmat
Selleri kan utgöra ett krispigt inslag i både varm och kall mat. (Foto: Epoch Times)


När jag var liten brukade min mamma göra en sallad på selleri och runda röda rädisor. Jag gillade att titta på när hon metodiskt förberedde sellerin.

Först tvättade hon stjälkarna och skalade av alla trådar. Sedan skar hon stjälkarna i lika stora bitar och skar dem sedan flera gånger halvvägs igenom. Till slut doppade hon selleribitarna i kallt vatten och väntade tills de hade rullat ihop sig.

Hon förberedde rädisorna på ett liknande sätt, så att de till slut såg ut som små röda rosor.

När sellerin hade rullat ihop sig och rosorna av rädisor öppnats, hällde hon på lite olivolja, citronjuice och salt. Hon mätte aldrig ingredienserna – hon visste hur mycket som var tillräckligt.

Selleri är tillräckligt smakrik för ätas rå och utgör också ett bra tillägg till andra grönsaker. Dess krispiga konsistens och säregna smak gör den populär i sallader och många lagade rätter, som wokrätter, soppor, grytor och sallader. Den är ett värdefullt tillägg i dieter, då den består av få kalorier och mättar.

Den är effektiv smalmat, då det krävs fler kalorier för att tillgodogöra sig den, än den innehåller – härav termen ”negativa kalorier”.

Det höga vatteninehållet gör den idealisk att göra grönsaksjuice av. Sellerijuice är mycket uppfriskande på sommaren, då sellerin är som bäst.

Selleri har ett högt kaliumvärde och är en utmärkt källa för vitamin C, lite vitamin A, kalcium och protein. Den innehåller aktiva substanser som gör att musklerna i artärerna slappnar av, hjälper till att reducera högt blodtryck. De gröna bladen på sellerin bör användas samma dag eller senast nästa dag, då de innehåller mest vitamin C, kalcium och kalium, och det är svårt att förvara dem så att vitaminerna bibehålls.

Selleri är inte särskilt vanlig i villaträdgården, då den kan vara ganska svårodlad. Den kräver mycket vatten, lång tid för att växa och föredrar kallare temperaturer och mycket gödningsmedel. Utan lämplig behandling och villkor, kan stjälkarna bli mycket torra och trådiga.

När du köper selleri, titta efter raka, fasta stjälkar som knäcks när de böjs och blad som inte börjat gulna eller vissna.

Förvara sellerin i kylen i en försluten behållare eller invirad i en plastpåse eller fuktig trasa. Selleri ska inte förvaras i rumstemperatur för länge, då dess höga vatteninnehåll gör att den vissnar snabbt. Om den börjar sloka, stänk vatten på den och lägg tillbaka den i kylskåpet, så den återfår sin krispighet.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-12-2/62740.html