Se bättre ut till liten kostnad
Kombinera klänning med röd kavaj från garderoben och du får en ny look. (Foto från Shutterstock)


Ingen vet hur länge lågkonjunkturen kommer att vara. De flesta av oss är inte helt nöjda med att lägga ut mycket pengar på kläder när ekonomin är dålig. Här får ni tre ord för vad vi kan göra för att förnya garderoben till minsta möjliga kostnad. Återanvänd!. Uppfinn! Återvinn!

Med en vanlig svart klänning kan man antingen klä upp sig eller ned sig. Med ogenomskinliga svarta tights ser den ledig ut medan skira svarta strumpor gör den mer uppklädd. När man har på sig svarta pärlor ser den ut på ett sätt men med en stor prålig mönstrad sidenscarf kan man inte känna igen den.

Alla äger en vit skjorta. Den kan användas tillsammans med kostym, jeans eller kjol. Sätt på dig en tröja och ingen kommer att märka att det är samma skjorta som du haft i evigheter.

På tal om kostymer, bara för att en jacka och byxor eller kjol köptes tillsammans, betyder inte att de alltid måste bäras tillsammans.

En kavaj kan se förtjusande ut med jeans eller ett par skräddarsydda byxor. Kjolen eller byxor kan bäras utan jacka och får ett helt nytt utseende. Häng dem separat och se nya möjligheter.

Här är ett trick att spara pengar: Bär inte strumpbyxor eller tights under byxorna. För det första – du riskerar att när det går en maska kommer du att kasta dem. För det andra – byxorna hänger inte bra om du bär strumpbyxor under. Bär knästrumpor med byxor eller jeans.

Ett annat sätt att spara pengar är att börjar banta! Jag skojar inte. Givetvis inte för att du skall spara pengar utan för att du skall se bättre ut i kläderna och förbättra din hälsa. Bara genom att tappa några kilon får du kläderna att passa så mycket bättre.

Titta på sakerna noggrant innan du slänger dem. De där svarta pumpsen som du haft i evigheter – om du putsar dem och sätter på nya klackar, har du fått ett par nya skor för liten kostnad.

Om du kortar klänningen eller kjolen kan det ibland få den att se ny ut. Du kan många gånger korta den själv, eller om du tycker att det lönar sig, låta en skräddare eller sömmerska göra det. Jag hade en snäv kjol av läder som inte såg bra ut. Jag tog den till skräddaren och han gjorde den kortare. Plötsligt hade jag en vacker ny kjol.

Om du har en klänning som du inte längre bryr dig om: Beroende på skärningen kan du korta den mycket och använda den med leggings. Precis så gjorde jag med en enkel sidenklänning. När jag väl hade klippt av nederkanten insåg jag att jag hade gjort den alldeles för kort så nu bär jag den med leggings och tycker mycket om den.

Ibland kan en gammal kavaj ges en ny livslängd med nya knappar.

När du köper något försök att inte köpa kläder på grund av en modenyck eller att det är trendigt. Köp något som du kommer att vilja använda i evigheter. Gå igenom din garderob och se vilka godsaker som lurar där. Lycka till med letandet.

Miriam Silverberg är frilansjournalist och ägare av Miriam Silverberg Associates, en reklamfirma för butiker på Manhattan. Silverbergm@mindspring.com

(*Model photo från Shutterstock)

                                                                                                                                                                                   

Översatt från engelska.