SD vill avsätta finansministern
SD-ledaren Jimmy Åkesson utmanade de borgerliga partiledarna med frågan om de vill att Sverige får en ny regering så fort som möjligt, i onsdagens partiledardebatt i riksdagen. (Foto: Mikael Iso-Oja /Epoch Times)


Flyktingkrisen, klimatet, jobben och skatterna var som väntat stora frågor när partiledarna i fem timmar debatterade hur Sverige ska styras. SD stod för den största dramatiken när partiledaren förklarade att han vill avsätta finansministern, och att partiet kommer att stödja Moderaternas budgetmotion.

SD:s Jimmy Åkesson frågade i debatten var och en av de borgerliga partiledarna (eller deras ersättare) om de vill att Sverige ska få en ny regering så snabbt som möjligt. Det fick han inget tydligt svar på.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra sade liksom tidigare, att hon vill att Sverige ska få en ny regering senast år 2018, men att hon nu vill ta ansvar för Sverige.

I förra veckan sprack Decemberöverenskommelsen som skulle gett minoritetsregeringens budget fri lejd genom riksdagen. Efter att KD:s riksting röstat för att fälla den var övriga borgerliga partier snabba att haka på.

Röstar på egen budget

Då var det redan klart att Alliansen i år inte för fram en gemensam budget. C, FP, KD och M har lämnat in varsin budgetmotion, och partierna har förklarat att de kommer att rösta på sina respektive förslag för rikets finanser. Det innebär att regeringen går säker, även om SD röstar på M-budgeten.

Ordväxlingarna var ofta skarpa. Till exempel kritiserade FP-ledaren Jan Björklund Åkesson för att vara ansvarslös:
– Du röstar på Moderaternas budget bara för att jäklas och för att du vill ställa till kaos.

Jimmy Åkesson yrkade på misstroendeomröstning om den socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson, som han menar har ljugit om rotbidraget. Det fick statsministern att jämföra Åkessons parti med ”Ny demokratis härjningar”.

Vill ha alliansbudget nästa år

I övrigt följde debatten mallen: Miljöpartiets Gustav Fridolin tog enträget upp klimatfrågan. Centerns Anders W Jonsson (ersättare för mammalediga Annie Lööf) slogs för småföretagarnas villkor. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt pratade om välfärdsfrågor, Socialdemokraternas Stefan Löfven om jobben, Jimmy Åkesson om invandringens kostnader, och så vidare.

Samtidigt som debatten pågick inne i riksdagshuset orsakade KD:s partiledare Ebba Busch Thor rubriker utanför kammaren. Hon sade till SVT att hon kommer att arbeta för en gemensam alliansbudget nästa år. Det kom som en överraskning för moderatledaren Kinberg Batra, som tyckte att en sådan fråga inte ska hanteras i media eller på Twitter.