Saudiarabien skjuter på betalningar
Saudiarabien drabbas av det låga oljepriset. (Foto: Bilal Qabalan /AFP/Getty Images)


Det låga oljepriset har lett till att den saudiarabiska staten har skjutit upp betalningar till underleverantörer för statligt finansierade projekt.

Leverantörer sägs ha fått vänta upp till över sex månader på att få betalt av staten, som också ska försökt förhandla ned priset. Det låga oljepriset har försatt landet i budgetunderskott för första gången sedan 2009, säger tre initierade källor till Bloomberg.

– Det är svårt att hålla igen på utgifterna när oljepriserna stiger, men ännu svårare att skära ner när priserna sjunker. Budgetunderskotten är för stora för att ignoreras, nedskärningar kommer, det går inte att låtsas som ”business as usual”, säger Simon Williams, chefsekonom på HSBC, till Bloomberg.

Saudiarabiens intäkter kommer till 80 procent från oljan. Då råoljepriset har halverats från 100 dollar per fat till drygt 50 dollar det senaste året, har det lett till att landet måste skära i sina utgifter. Man säljer obligationer och plockar ut valutareserver för sammanlagt 800 miljarder kronor. Den totala statsskulden beräknas uppgå till 2 470 miljarder kronor för 2015 till 2017, enligt IMF.

Saudiarabien har dock en av världens lägsta statsskulder. 2014 uppgick den till lite under 2 procent av BNP.