Säter vill släppa Sture Bergwall fri


Sture Bergwall har tvångsvårdats på Säters rättspsykiatriska klinik sedan 1991. Men nu föreslår Säter att vården ska ändras från sluten till öppen, skriver Dalarnas tidning.

Rättsmedicinalverket, som tidigare fått i uppdrag att utreda om Bergwalls psykiska hälsa, kom fram till att tvångsvården ska fortsätta – men i öppen form.

Chefsöverläkare Vladislav Ruchkin säger att Bergwall ”sköter sig till punkt och pricka”, och har därför ansökt om att vården ska ändras från sluten till öppen vård för Bergwall.

– Vi måste prova med utslussning, säger Ruchkin till TT.

Sture Bergwall, som tidigare hette Thomas Quick, dömdes till åtta mord under erkännanden på Säter. Men sedan november är han friad för samtliga mord som han fälldes för 1994 och 2001.

– Det känns fantastisk att få möta våren som en fri man, säger Bergwall till Aftonbladet.se

Thomas Quick-affären är en rättsskandal utan motstycke. Bergwall kunde frias för morden mycket tack vare den framlidne journalisten Hannes Råstams grävande tv-reportage och hans bok ”Fallet Thomas Quick: att skapa en seriemördare”. Journalisten och författaren Dan Josefsson har tagit vid där Råstam avslutade, och skrivit den uppmärksammade och aktuella boken ”Mannen som slutade ljuga”.