Sarkozy vill lösa Darfurkrisen
Frankrikes president Nicolas Sarkozy deltar på ett möte i Elyséepalats i Paris angående situationen i Darfur. (Foto: Martin Bureau/AFP/Getty Images)


Denna veckas toppmöte om krisen i Darfur-regionen i Sudan har etablerat Frankrike som en pådrivande kraft för fred i området.

Diskussionen på mötet i Paris där USA:s utrikesminister Condoleezza Rice deltog fokuserade på den 20 000 man starka fredsbevarande styrkan från FN och den afrikanska unionen (AU) för att förstärka de 7 000-hövdade, illa utrustade afrikanska trupperna som redan finns där.

Initiativtagare till det internationella mötet var Frankrikes nyvalde president Nicolas Sarkozy.

– Som människor och som politiker måste vi lösa krisen i Darfur, sade han.

President Sarkozy har i motsats till sin föregångare Jacques Chirac visat tydligt ansvar för regionen sedan han tillträdde sitt ämbete i maj.

Enligt BBC har Frankrike sagt att deras trupper troligen kommer att vara den största truppen i den nya styrkan och de kommer att utplaceras senast i början på nästa år.

President Sarkozy har också varit aktiv i att bygga relationer med afrikanska unionen.

Sarkozy har utlovat 10 miljoner euro ($15,9 miljoner) till stöd för AU-styrkan som för närvarande finns i Darfur. Han föreslår också att sända en internationell styrka till grannlandet Chad för att skapa stabilitet för de tusentals människor som finns i flyktinglägren efter att ha flytt från Darfur.

”Tystnaden dödar”, sade Sarkozy. ”Vi vill uppbåda världssamfundet att säga ”Nu får det vara nog”, rapporterade Reuters.

Världssamfundet har misslyckats med att lösa krisen i Darfur sedan den startade fyra år sedan. Mötet i Paris med högre tjänstemän från 18 inflytelserika nationer är det första som involverar Frankrike, USA och Kina.

Omkring 200 000 människor har dödats i Darfur och mer än två miljoner är flyktingar.

Enligt hjälporganet Caritas är två tredjedelar av Darfurs befolkning eller ca fyra miljoner människor för tillfället beroende av hjälp för att överleva.

”Vi måste fördubbla våra ansträngningar och jag tycker att dagens konferens gick i den andan”, sade USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till reportrarna.

Kritikerna säger att mötet var ett steg i rätt riktning men det kommer inte att lösa problemet. Medlemmarna från den afrikanska unionen var inte närvarande på det internationella mötet och sudaneserna hade inte inbjudits.

”Varken Sarkozy eller denna konferens kommer att lösa konflikten”, sade Rony Brauman, talesman för Läkare utan gränser, en självständig global organisation för medicinsk hjälp. ”Endast sudaneserna kan göra det.”

Brauman sade att världssamfundet borde fokusera på att be ”de stridande parterna att samlas för att prata.”

”Tanken är att hjälpa dem att nå en överenskommelse om fred, inte påtvinga dem det”, sade han.

Den franska utrikesministern Bernard Kouchner, som var ansvarig för starten av Läkare utan gränser, beskrev emellertid mötet som ett ”inte fredsbevarande möte utan hellre ett möte för att stödja planerade internationella ansträngningar.”

Kina som har nära ekonomiska förbindelser med Sudans regering har tidigare vägrat att stödja kraven på FN-styrkan.

Men sedan UNICEF:s ambassadör Mia Farrow stämplade 2008-års Pekings olympiska spel som ”folkmords-olympiad” har det kinesiska kommunistpartiet sökt vägar för att till synes verka mer berörda. Skådespelerskan har också krävt bojkott om Kina inte hjälper till att lösa krisen.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/7-6-26/56928.html