Sarkozy förlorar första ronden i presidentvalet
Socialistpartiets kandidat François Hollande på väg från vallokalen efter att ha röstat under den första valomgången i presidentvalet den 22 april i Tulle, Frankrike (Foto: Getty Images)


Det ser inte bra ut för president Nicolas Sarkozy visar officiella resultat i den första omgången av det franska presidentvalet på söndagen. Den socialistiska kandidaten François Hollande slog presidenten med en liten marginal, med 28,6 procent av rösterna jämfört med Sarkozys 27.1 procent.

Även om opinionsundersökningarna hade förutspått att Hollande skulle vinna, måste Sarkozy arbeta mycket hårt för att skapa sig en grund innan de två möter om Frankrikes toppjobb den 6 maj. De allra senaste opinionsundersökningarna visar att Hollande är favorit till segern i den andra omgången med nästan 10 poängs ledning över Sarkozy.

Det är första gången som den sittande presidenten måste gå till en andra valomgång för att försöka bli vald en andra mandatperiod.

Två större okända faktorer hjälpte Hollande i första omgången. Den första var valdeltagandet. Trots förutsägelser att det skulle var lågt på grund av påskledighet, var det ganska högt, 70,6 procent, enligt valkommissionen.

Den andra okända faktorn var vem som skulle komma som den ”tredje mannen” efter Sarkozy och Hollande. Tre kandidater pendlade alla med liknande resultat på cirka 15 procent: högerextrema kandidaten Marine Le Pen, François Bayrou, som ligger både till höger och mitten, och kandidaten långt till vänster Jean-Luc Mélenchon.

Den tredje platsen betraktas allmänt som en ”kingmaker”, vilket betyder att vem än dessa väljare kommer att rösta på i andra omgången, kommer troligen att avgöra vem som vinner.

Frankrikes ”tredje man” var i detta fall en kvinna, Marine Le Pen, som var nattens största överraskning. Hon fick cirka 18 procent av rösterna, det bästa resultatet någonsin för de högerextrema.

Detta ses som en förlust för Sarkozy som kunde dra till sig fler på högerkanten i valet 2007.

”Slaget om Frankrike har bara börjat … Inget kommer att vara som förut”, sade Marine Le Pen till sina jublande supportrar.

Le Pen sade att hon meddelar den 1 maj vem hon kommer att stödja i valet.

Kandidaterna på vänsterkanten anslöt sig snabbt bakom Hollande, inklusive flera prominenta Gröna och Melenchon, som uppmanade sina anhängare att komma och rösta den 6 maj för att besegra Sarkozy.

De två kommande veckorna borde kunna bli explosiva i franska politiken där Sarkozy kämpar för att återfå personlig popularitet i hans karriärs tuffaste match. Han måste på något sätt ta fram sin karisma att samtidigt behålla förtroendet i mitten, medan han övertygar högerextrema att han kan vara tuff nog i frågor om immigration och att rädda ekonomin.

EU-frågan kan visa sig vara den mest utmanande. Medan Le Pens väljare stöder hennes uppmaning att helt och hållet dra sig ur europeiska unionen, har Hollande lovat att omförhandla den europeiska överenskommelsen om budgetdisciplin som grundligt lagts fram av Sarkozy och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Båda ställningstagandena skulle vara ohållbara för Sarkozy.

Artikel på engelska