Sarkozy eller Royal blir nästa president
De konservativas presidentkandidat Nicolas Sarkozy talar till publiken medan socialistkandidaten Segolene Royal firar sin andra plats. (Foton:Thomas Coex/AFP/Getty och Sean Gallup/Getty Images)


PARIS – Nästan 87 procent av frankrikes 44,5 miljoner väljare lade sina röster i det franska presidentvalet. De konservativas ledare Nicolas Sarkozy segrade i den första omgången.

Valdeltagandet var i år det högsta sedan starten av Frankrikes femte republik 1958. Som de flesta väljarundersökningar förutspådde, vann Nicolas Sarkozy den första omgången med 31,1 procent av rösterna. Socialistpartiets Segolene Royal kom på andra plats med 25,8 procent i söndagens röstning. I den andra valomgången, den 6 maj kommer de att möta varandra igen.

Mittenkandidaten François Bayrou, som har ansetts vara en stark rival till Segolene Royal, fick endast 18,5 procent av rösterna, vilket var mycket lägre än vad opinionsundersökningarna hade förutspått. Högersextremisten Jean-Marie Le Pen kom på fjärde plats med 10,4 procent.

Vinnaren av slutomgången kommer att ersätta den nuvarande presidenten Jacques Chirac, som har innehaft presidentposten i 12 år.
François Bayrou var den oväntade tredje mannen. Centerledaren som kallas den ”självlärde bonden” har fått mycket uppmärksamhet på senare tid med sin vilja att bygga upp en nationell samlingsregering av tysk modell. Men till slut fick han inte de röster han behövde för att nå fram.

Bland de andra fick LCR:s (Revolutionära kommunistpartiet) kandidat Olivier Besancenot överraskande höga 4,3 procent. De övriga fyra partierna på vänsterkanten och de gröna fick sammanlagt knappt 6 procent av söndagens röster.

– Jag vill en enda sak: samla franska folket kring en ny fransk dröm, sade Nicolas Sarkozy enligt TT, när det stod klart att han ligger bäst till att bli Frankrikes näste president.

För att vinna i andra omgången
gäller det för Segolene Royal att kunna locka över nästan alla de mittenväljare som på söndagen röstade på trean, François Bayrou utan att skrämma bort vänsterväljarna.

– Den 6 maj har vi ett tydligt val mellan två mycket olika vägar. Jag sträcker ut handen till alla dem som liksom jag tycker att det är inte bara möjligt utan akut att lämna ett system som inte längre fungerar, sade Segolene Royal, enligt TT.

Den franska väljarkåren drogs med av av årets spänningsfyllda valkampanj. Fastän Nicolas Sarkozy dominerade stort i den första omgången, är slutomgångens resultat långtifrån säkra. Utgången kommer att påverkas mycket av vilken sida de olika lägre rankade kandidaterna kommer att stödja.

Analytikerna poängterar också att efter att ha fört ut sina respektive program och plattformer till väljarna under flera månader kommer de viktiga faktorerna nu att bero på hur kandidaterna uttrycker sina olika personligheter.

Sarkozys team kommer troligen att fortsätta beskriva Segolene Royal som en kvinna som saknar kapacitet att bli en ledare för staten.

Royals anhängare kommer å sin sida troligen att fokusera på Nicolas Sarkozys tuffa mentalitet likaså hans påstådda ”avsaknad av mänsklighet”.

Segolene Royal och Nicolas Sarkozy kommer att möta varandra i en nationell Tv-debatt mellan den 2 och 4 maj.

Tilläggsrapportering av Pirjo Svensson, Epoch Times Sverige