Sarkozy avgår som inrikesminister
Supportrar till två av Frankrikes presidentkandidater möts i Paris. Till vänster, supporter för Nicolas Sarkozy och till höger för Francois Bayrou. (Foto: AFP/ Mahdi Fedouach)


Den franske presidentkandidaten Nicolas Sarkozy lämnar sin post som inrikesminister för att helt ägna sig åt valkampanjen. Slutligen har han nu också fått president Chiracs stöd.

-Det är naturligt att jag ger honom min röst och mitt stöd.

Med de orden gav Jacques Chirac på onsdagen till slut det stöd som Nicolas Sarkozy så länge väntat på.

Trots att de tillhör samma parti – Sarkozy är ledare för presidentens parti UMP – har de båda männen länge varit politiska fiender och Chirac har flera gånger försökt lägga krokben för sin yngre kollega.

Chirac uttryckte sitt stöd samtidigt som han meddelade att Nicolas Sarkozy avgår som inrikesminister på måndag. Fram till det franska presidentvalet, som avgörs i två valomgångar den 22 april och den 6 maj, kommer Sarkozy att ersättas av Francois Baroin, som för närvarande är minister med ansvar för Frankrikes utomeuropeiska territorier.

Dubbla roller

Vänsteroppositionen har länge krävt Sarkozys avgång med motiveringen att han blandat ihop sina roller och utnyttjat sin position som inrikesminister och gjort kampanj på inrikesministeriets – och därmed skattebetalarnas – bekostnad. Oppositionen har också pekat på det faktum att det är inrikesministern som är högste ansvarig för själva valproceduren och att det rimmar illa att samma person har personligt intresse i valet.

Sarkozy har själv framhållit att han stannar så länge som möjligt på posten eftersom det är hans plikt.

Heltidskampanj

I början av kampanjen såg det också ut som om Sarkozy kunde utnyttja sina dubbla roller, inte minst med tanke på det utrymme det gav honom i medierna.

Sedan valkampanjen intensifierats de senaste veckorna har det dock blivit en märkbar skillnad mellan Sarkozy och hans huvudkonkurrenter, socialisten Ségolène Royal och socialliberalen Francois Bayrou. Medan de båda utmanarna kunnat ägna sig åt kampanjarbete på heltid har Sarkozys valarbete fått gå något mer på sparlåga.