São Paulo leder protesterna i Brasilien
Demonstranter samlas i São Paulo, Brasilien, den 17 juni. Protesten som startade förra veckan – som utlöstes av en höjning av priset på bussbiljetter - har spridit sig över hela landet och har blivit till den största sedan slutet av Brasiliens diktatur 1985. (Foto: Luis Fernando Novaes / Epoch Times)


Protesterna, som startade på grund av en prisökning på bussbiljetter i Sao Paulo förra veckan, sveper nu över Brasilien.

Protesterna fortsatte i staden på tisdagen efter att uppskattningsvis 300 000 människor gick ut på gatorna på måndagen i de största protesterna hittills.

São Paulo, med en befolkning på över 11 miljoner, har en omfattande kollektivtrafik, men mycket av den är i dåligt skick. I förorterna är bussarna gamla, i de rikare områdena är bussarna överfulla och saknar ofta luftkonditionering och i vissa områden körs inga busslinjer.

Demonstranterna tycker att
höjningen av taxan med 20 cent, (nu höjd till 3,20 brasilianska real), är orättvis och gynnar ägarna till de privatägda företagen istället för att förbättra transportsystemet. De säger att höjningarna av biljettpriserna i själva verket står för en bredare omfattning av korruption i Brasilien.

Men för många är det betydligt mer än en prishöjning. Andre Amaro, 27, som arbetar som finansiell analytiker, fanns bland de protesterande i São Paulo på måndagen.

– Jag tycker att det inte bara är priset som har mobiliserat många människor till gatorna. Folket är upprörda över inflationen och vi kan se att 90 procent av lagförslagen syftar till att ändra triviala frågor, som t.ex. att ändra namn på gator och parker, sade han.

Ett missnöje som underblåsts av politisk korruption, låg kvalitet på hälsovård och utbildning, driver på de fortsatta protesterna i hela Brasilien.

Under måndagens protester visade banderollerna slagord såsom ”Jätten vaknade”, ”Inget våld” och ”World Cup, jag öppnar min hand. Jag vill ha pengar till hälsa och utbildning”.

Medan protesterna främst har drivits av studenter kunde man se människor av olika åldrar delta i protesterna. Många av dem hade den brasilianska flaggan målad på sina ansikten eller draperad runt axlarna.

Förra veckans protester utmynnade i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis över skadegörelsen men de storskaliga protesterna på måndagen var överlag fredliga. Man kunde dock se demonstranter spraya graffiti på bussar och statyer längs protestrutten.

Uppskattningsvis 20 demonstranter försökte även bryta sig in i Palacio dos Bandeirantes, där guvernören i delstaten São Paulo har sin residens. Militärpolis använde tårgas på platsen för att skingra demonstranterna.

José, en busschaufför som stannat i trafiken på grund av protesterna, sade att måndagens demonstration var betydligt fredligare än förra veckans.

­– Idag såg jag ingen plundring och jag lyfter på hatten åt folket för det.

Antalet demonstranter har i allmänhet rapporterats i underkant av brasilianska medier.

Enligt många brasilianska mediers uppgifter deltog uppskattningsvis 65 000 demonstranter på måndagen. Men en uppskattning av en Epoch Times-reporter som fanns på plats, baserat på längden och bredden på huvudgatan, varaktigheten av demonstrationerna, uppskattades antalet till cirka 300 000.

Översatt från engelska” target=”_blank”>