Sammandrabbningar mellan polis och tusentals demonstranter i Yunnanprovinsen
Polis skingrar tusentals demonstranter i Yunnan, den 29 mars. (Foto: Letian.net)


Över 50  personer skadades i en fem dagar lång kraftmätning mellan polis och tusentals demonstranter i Yunnanprovinsen i Kina. Orsaken till protesterna var konfiskering av mark. Tusen beväpnade poliser i militärfordon skickades ut och myndigheterna stängde av all internettrafik i hela staden.

Invånare i Sujianghäradet i Yunnanprovinsen, som tvingades lämna sina hem på grund av byggandet av vattenkraftverket Xiangjiaba, var upprörda över den dåliga kompensation de fått för att de tvingats flytta.

På eftermiddagen den 25 mars gick flera hundra av de som tvångsförflyttats till Sujiangs häradsledningsbyggnader för att söka sin rätt. När de inte fick några tillfredsställande svar av dem vecklade de ut banderoller med texten ”Alla migranter kräver ett engångsbelopp som kompensation” och ”Regeringen tog våra pengar, vi har inget att äta”.

Fler anslöt sig och snart hade en folksamling på flera tusen uppstått. Enligt ögonvitten blockerade den stora genomfartsleder och orsakade trafikstockningar.

– Det var flera tusen människor som blockerade vägarna. Trafiken var stoppad i fem dagar. Demonstranterna höll upp banderoller där det stod ”ner med den korrupta regeringen”, sade Xiong, som bor i Sujiang, till Epoch Times.

En annan invånare vid namn Xia sade:

-En bil som tillhörde en chef på Yunnan Jianggong Group skadade några demonstranter när den tvingade sig fram genom folkmassan. Arga demonstranter skadade bilen och misshandlade föraren. Då kom den lokala polisen, vilket gjorde saken ännu värre. Chefen för häradets säkerhetsbyrå och partisekreteraren blev också misshandlade.

Xiong sade att ett tusental beväpnade poliser i militärfordon slutligen skingrade folkmassan den 29 mars.

För att förhindra att protesterna skulle sprida sig stängde lokalregeringen alla internetcaféer och stängde av internettrafiken till hela staden.

Enligt Information Center for Human Rights and Democracy skadades mer än 50 personer i sammandrabbningen.

En reporter som ringde Sujiang-häradets kontor för petitioner och överklaganden fick veta att ärendet hade lösts och att man tagit hand om migranternas problem, men de som evakuerats från sina hem sade att så inte var fallet.

– Regeringen betalar 160 yuan per person och månad och på de pengarna är det svårt att upprätthålla ens den lägsta tänkbara levnadsstandarden, sade Xia.

Vissa internetanvändare sade att demostranterna var redo för en lång process. De köpte tält, stolar och kol för att värma sig. Många åskådare gav dem pengar som stöd.

Vattenkraftverket Xiangjiaba ligger i Shuifu-häradet i Yunnanprovinsen och Yibin-häradet i Sichuanprovinsen. Det förväntas gå i drift 2012, och då kommer 60 000 invånare i Sujiang att ha tvingats flytta på sig.

Översatt från engelska