Samer tar stolt tillbaka sina samiska efternamn
I en sådan här miljö går det inte att ta miste på att personerna är samer. I det här fallet råkar de vara från Rovaniemi. Det är inga kläder man bär till vardags men namnet man bär avslöjar ens ursprung, vilket kan vara ett hinder för en. (Foto: Oliver Morin/ AFP)


Som svensk riskerade man att bli dåligt bemött eller möta fördomar om man hade ett samiskt släktnamn. Därför bytte många till svenskspråkiga namn. Men nu vänder det, enligt en avhandling från Uppsala universitet.

Samerna är i samma situation som utomeuropeiska personer som för att undvika diskriminering byter till svenska namn. Sveriges samiska befolkning märkte att samisk- och finskspråkiga släktnamn kunde vara ett hinder ute i samhället.

Motivet för namnbytet var att samiska namn uppfattats som utländska trots att de är inhemska, men även att samiska namn är svåra för svenskar att uttala.

Märit Frändén, doktorand vid institutionen för nordiska språk vid Uppsala universitet, fann när hon gick igenom arkivmaterial från 1920 och framåt, att den trenden har brutits.

Intervjuer visade att när samer tar tillbaka sitt samiska släktnamn ar det ett sätt att visa att man tillhör en grupp eller så vill man manifester sin samiskhet visavi majoritetssamhället.

– Tidigare har samer ofta dolt sin etniska tillhörighet, men det här är ett sätt att ta tillbaka stoltheten över sitt ursprung, säger Märit Frändén i ett pressmeddelande.