Sällsynt blå diamant funnen i sydafrikansk gruva
En anställd visar en elegant ring med en blå päronformad diamant på 5,16 carat på Sothebys den 8 mars 2010 i London, England. (Foto: Peter Macdiarmid / Getty Images)


Ett gruvföretag säger sig ha funnit en sällsynt 25.5 carats blå diamant i Sydafrika, som i sin tur har rapporterats ha gjort att företagets aktier ökade i värde upp mot fem procent förra veckan.

Petra Diamonds säger att diamanten upptäcktes vid företagets anläggning Cullinan,  i staden Cullinan öster om Pretoria, Sydafrika enligt uppgifter.

Likt rosa diamanter, anses blå diamanter vara otroligt sällsynta med mycket högt värde, och kan säljas för miljoner dollar.

”Det är väldigt ovanligt att en diamant av denna kvalité och storlek kommer ut på marknaden”, sade företagets talesperson Cathy Malins till BBC.

Experter sade till BBC att ädelstenen kan vara värd mer än tio miljoner dollar.

”Blå diamanter är de mest sällsynta av alla diamanter och Cullinan är en av de största producenterna av ädelstenar”, sade Jeremy Dibb, analytiker inom Canaccord till Daily Telegraph. ”Cullinan har producerat en viktig blå sten som sedan förvärvats av Petra Diamonds.”

Petra Diamonds upptäckte en blå diamant på 26,6 carat vid Cullinans gruvor för flera år sedan, och den såldes på auktion år 2009 för 9,49 miljoner dollar.

”Så som det ser ut just nu, så kommer det troligtvis att leda mot samma siffror vid försäljningen”, sade Cailey Barker från Numis Securities, till Reuters.

Den berömda Afrikas Stjärna, som är den näst största slipade diamanten i världen, blev funnen vid Cullinans anläggning år 1905.

Den gavs till Kung Eward VII, och tillhör numera de brittiska kronjuvelerna.

Översatt från engelska.