Sahlin: Självklart vara med i facket


Mona Sahlin tycker att det är självklart att man ska vara med i facket. Själv stod hon utanför i elva år.

– I samband med Sahlinaffären och när jag blev egen företagare gick jag ur facket, ett beslut som gjordes i samförstånd med Handels, säger socialdemokraternas blivande partiledare till TT.

– Det fungerade inte att jag som företagare var med i Handels.

Mona Sahlin gick med i facket när hon hade ett av sina första jobb i 19-20-årsåldern. Efter Sahlinaffären 1995 gick hon ur facket. I december förra året blev hon medlem igen.

– Efter valförlusten och när vi hamnade i opposition kändes det naturligt att söka medlemskap i Handels igen, säger Mona Sahlin.

Flera fackordföranden är kritiska till att Mona Sahlin inte har varit med i facket.

Statstjänstemannaförbundets (ST) ordförande Annette Carnhede uppgav i går att hon erbjöd Mona Sahlin medlemskap i förbundet. Hon skickade ansökningshandlingar till Sahlin men fick inget svar.

– Jag har inget minne av att jag fick några ansökningspapper från ST. Och i vilket fall som helst hade jag inte gått med i ST – Handels är mitt fack, säger Mona Sahlin.

Hon avböjer att kommentera andra fackliga representanters kritik, med hänvisning till att hon inte hört eller läst vad de sagt.

I går sade Byggnads ordförande Hans Tilly att ”tillhör man en arbetarrörelse då tillhör det att vara medlem i ett fack”.

– Även under min tid utanför facket har jag hela tiden jobbat för fackliga intressen, säger Sahlin till TT på fredagen.

Handels ordförande Lars-Anders Häggström tycker att det är bra att Sahlin nu har gått med i facket.

– Det gläder mig att socialdemokraternas nästa partiledare är medlem i Handels, precis som sin företrädare Göran Persson, säger han till Handelsnytt.

Han framhåller samtidigt att det hade varit bra om Mona Sahlin gått med i förbundet tidigare än i december 2006.