Sahlin får norskt miljöberöm
Smoela i Norge. (Foto: AFP / SCANPIX / Björn Sigurdson)


Den norska miljöorganisationen Natur og Ungdom tycker att Sveriges blivande s-ledare Mona Sahlin har gjort goda miljöinsatser. Den norske statsministern Jens Stoltenberg får däremot bakläxa.

Som minister i Göran Perssons regering gjorde Mona Sahlin en kraftig satsning på vindkraft, understryker Natur og Ungdom i ett pressmeddelande.

I dag får Sahlin – men också Stoltenberg – varsin liten väderkvarn. Sahlin som tack för god insats och Stoltenberg som påminnelse om Norges stora outnyttjade vinkraftsresurser, heter det.

Natur og Ungdom tycker att det är på tiden att Stoltenberg häver det ekonomiska taket för vindkraft. Organisationen påpekar att Sverige har en grön el-certifikatsmarknad för att säkra vindkraftsutbyggnaden.

Förra hösten sade Stoltenberg nej till en sådan lösning för Norge.

Ingunn Gjaerum, vice ordförande i Natur og Ungdom, begriper inte varför Stoltenberg bara vill vara världsledande i gasenergi, inte i miljövänlig energi.

-Medan Jens partikamrater i Sverige på många områden har gjort Sverige till ett föregångsland inom miljö har Jens Stoltenberg gjort Norge till en miljövärsting, säger Gjaerum.