Saabs nya partner Pang Da distribuerar bilar
Saab Automobiles logotype. (Foto: Olivier Morin / AFP)


Saab har tecknat avtal med en ny kinesisk partner Pang Da Automobile, den 16 maj, Det kinesiska företaget är Kinas största återförsäljare av bilar.

– Avtalet skrevs under klockan fem i morse lokal tid, sade Victor Muller till SVT.

Den här gången behövs inget tillstånd från kinesiska, svenska och europeiska myndigheter i inledningsskedet. Pang Da köper nämligen 1300 Saab-bilar och Saab har fått 30 miljoner euro för bilarna och för det krävs inget tillstånd, så sett ur ett kortsiktigt perspektiv är Saab räddat.

Sveriges Radio uppger dessutom att Pang Da kommer att köpa flera bilar för ytterligare 15 miljoner euro inom 30 dagar om vissa villkor är uppfyllda.

Däremot krävs tillstånd när Pang Da ska köpa in sig i Spyker Cars som äger Saab Automobile. För 65 miljoner euro får Pang Da köpa 24 procent av ägandet i Spyker Cars enligt avtalet.

Victor Muller, Spykers huvudägare, tror enligt SVT att det kommer att underlätta att få tillstånden för affären när partnern denna gång är en återförsäljare av bilar och inte en biltillverkare.

Bilförsäljningen för Saab är inte lysande i dagsläget så utmaningen för Saab är att sälja fler bilar.  Nu blir det en fördel för Saab att få en partner som är verksam i många delar av Kina. Pang Da distribuerar bilar till 1100 bilhandlare i 23 kinesiska provinser uppger SR.

Eric Geers, informationschef på Saab, uppger till SVT att arbetet med att hitta en tillverkningspartner i Kina fortsätter.