Saab Automobile får rysk ägare
Victor Muller säljer sina aktier i Spyker Cars till det brittiska bolaget CPP Global Holdings Limited som ägs av ryssen Vladimir Antonov. (Foto: Philippe Desmazes / AFP)


Spyker Cars säljer sportbilsverksamheten där Saab ingår till ett brittiskt bolag, enligt en avsiktsförklaring den 24 februari. Köpare är ett brittiskt bolag som ägs av Vladimir Antonov, säger pressmeddelandet.

När Victor Muller, vd i Spyker Cars, diskuterade köpet av Saab Automobile med General Motors (GM) var det tänkt att den ryske finansiären Vladimir Antonov skulle ingå som ägare, men GM klargjorde att de inte ville ha med Antonov som köpare. Spyker köpte då ensam Saab, men lånade pengar till köpet av Antonov.

Det uppgavs vid den tiden att Säpo uppgivit att familjen Antonovs affärsverksamhet hade kopplingar till grov brottslighet. En rapport från Riksgälden visar emellertid att det inte finns någon substans i detta. Ytterligare en rapport visar samma sak uppger SVT.

Med rent rykte kommer Antonov nu tillbaka och blir ägare till Saab. Viktor Muller har sagt till SvD att Antonov ”har varit ett fantastiskt stöd för bolaget”.

Victor Muller är vd tills en efterträdare utses därefter blir han företagets styrelseordförande. Företagsnamnet Spyker Cars kommer snart att ändras.

Spykeraktien på Euronext i Amsterdam steg när affären offentliggjordes rapporterar TT.

För två dagar sedan, den 22 februari, var det party i Saab-fabriken i Trollhättan med 300 specialdesignade tårtor. Bilföretaget fyllde ett år och firade sin ”självständighetsdag”. Det var för ett år sedan som Spyker Cars tog över ägandet till Saab Automobile från GM i USA.