Så trycker du på stoppknappen vid oönskade tankar och beteenden
Våra handlingar och beteenden kan ibland få negativa konsekvenser. Med en mentalträningsteknik kan vi sätta stopp när vi är på väg in i dåliga mönster och vanor.


Många av oss har oönskade beteenden som vi skulle vilja bli av med. När vi utagerar dem mår vi ofta dåligt och får skuldkänslor efteråt. Visst vore det skönt med en broms eller stoppknapp i sådana lägen. Mentalträningscoachen Björn Eklöf menar att vi faktiskt har en stoppknapp. Vi behöver bara veta hur vi använder den.

En del tror att mental träning bara kan används av idrottare, andra tror att det är någon form av självhypnos, fast så är det ju inte alls, säger Björn Eklöf. Teknikerna fungerar oavsett om man är elitidrottare, vardagsmotionär, säljare, man vill utveckla sitt ledarskap, gå ner i vikt eller om man önskar en förbättrad relation till sin partner eller sina barn.

Varför klagande är förödande för hälsan – hur du bryter mönstret

– Mental träning är ett verktyg för att optimera sin prestation för att nå sina mål. Du optimerar dig själv, tar bort rädslor och bryter tankemönster, säger Björn. När vi hamnar i stress tappar vi lätt fokus på det som är viktigt. Istället skapar våra instinktiva reaktioner ofta motsatt effekt mot vad vi egentligen vill.

I början krävs mycket träning för att nya beteendemönster ska cementeras och för att frammana nya reaktioner, men det fungerar verkligen, berättar Björn som driver företaget WinWeDo och har över 10 000 coachningstimmar bakom sig. Måluppfyllnaden är väldigt hög hos Björns klienter då han hjälper dem att använda sig av målbilder och olika mentalträningstekniker.

Start Stop

Tryck på stoppknappen

Man börjar med att skapa en inre bild av en startknapp och en stoppknapp. Förslagsvis kan stoppknappen vara på vänster sida och startknappen till höger. Om det känns svårt att frammana bilden, kan man titta en stund på bilden här i artikeln. Slut ögonen och återskapa bilden i ditt sinne. Detta bör du träna på innan så att du kan plocka fram bilden av start- och stoppknapp när du sen behöver den.

Pigg och stark vid 93 år – här är hennes hemlighet

Observera ditt oönskade beteendemönster. Det kan till exempel vara att du går in i negativa tankemönster, går in i stress eller att du lätt tappar humöret. Genom att i förväg medvetet reflektera över ditt oönskade beteende, förbereder du dig mentalt på de situationer där du kommer att behöva trycka på stoppknappen.

– Om du står inför en viss situation och du tänker ”varje gång jag ställs inför den här situationen så blir det alltid det här utfallet”, då har du redan skapat en bild av hur det kommer bli. Då blir det oftast just så, berättar Björn.

Jag tycker fortfarande att vi bara skrapat på ytan om vad hjärnan kan, säger Björn Eklöf. Han individanpassar sin coaching och boostar sina klienters självförtroende och utmanar deras självbild. (Foto: Privat, Björn Eklöf)

Jag tycker fortfarande att vi bara skrapat på ytan om vad hjärnan kan, säger Björn Eklöf, som individanpassar sin coachning och utmanar sina klienters självbild. (Foto: Anders Eskilsson)

För att bryta ovanor programmerar du om din hjärna. Varje gång du lyckas gå emot ditt gamla beteende trampar du upp nya spår i hjärnan som blir djupare. Tänk på hur du skulle vilja reagera istället. Prägla in den bilden och känslan i ditt sinne.

När det uppstår en situation där du känner att du är påväg in i gamla mönster, tänk ”stopp” och visualisera att du trycker på den mentala stoppknappen.

Samtidigt som du frammanar bilden av att du trycker på stoppknappen kan du lägga in en fysisk så kallad trigger som att till exempel knyta vänsterhanden. Man får snabbare resultat om man även använder en fysisk trigger, men det är inget måste. Stoppknapp-övningen fungerar ändå, säger Björn.

Så snart du gjort detta trycker du direkt på din mentala start-knapp. Här kan du samtidigt knyta höger hand som trigger för att förstärka övergången till det positiva tankemönster du vill anamma, med det önskade beteendet.

I början behöver man tillämpa teknikerna ofta, precis som när man först lär sig köra bil eller cykla. Tillslut går det av sig själv. Mental träning är precis som fysisk träning en färskvara, säger Björn. Man bör underhålla sina nya vanor med teknikerna regelbundet så att de håller i sig.

Fridykaren och bergsklättraren Annelie Pompe om mental träning och att hantera rädsla