Ryssland testar missil som svar på Nato-sköld
Missilen Topol-M lämnar Röda torget under en repetition inför nationens segerdags-parad i Moskva den 5 maj 2008. (Foto: Alexander Nemenov/AFP/Getty Images)


Som svar på Natos missilförsvars-sköld, designad för att skydda Europa, testade Ryssland i torsdags en ny interkontinental balistisk missil (ICBM), meddelar den ryska försvarsministern.

Vapnet, vilket ännu inte namngivits, provsköts vid Plestesk Cosmodrome, en rymdflygplats i regionen Arkhangelsk i nordvästra Ryssland, berättar Vadim Koval för statsmedian RIA Novosti.

”Vid övningen landade missilen på Kamchatka halvön där den träffade målet”, citerades Koval. Han säger att meningen med ICBM är att komma förbi antimissilförsvarssystem.

”Missilen är byggd med maximalt användande av existerande komponenter, men med nya element och ny teknik som utvecklats under produktionen av den femte generationens missilsystem, med syfte att korta ner dess utvecklingstid”, sade han.

Viktor Yesin, den före detta strategichefen, säger till RT (tidigare Russia Today) att testet, vilket utfördes samtidigt som NATO-mötet i Chicago, var ett svar på utvecklingen av ett globalt antimissil-försvarssystem, skapat av USA.

Vladimir Kozin, en framstående forskare vid det ryska institutet för strategiforskning, berömde missiltestet och tillade att det skulle bemöta ”den fortsatta utvecklingen av de Europeiska och globala missilförsvars-systemen, rapporterar RT.

Nato har sagt att missil-försvarsskölden är designad för att skydda Europa från stater som kan skjuta ballistiska missiler.

”Natos missilförsvar är inte riktat mot Ryssland, och inte heller har det förmågan att underminera Rysslands strategiska avskräckningsvapen”, sade Nato i ett uttalande.

Översatt från engelska.

http://www.theepochtimes.com/n2/world/russia-test-fires-icbm-in-response-to-nato-shield-241537.html