Ryssland och Japan i konflikt om omstridda öar
Rysslands president Dmitrij Medvedev promenerar i närheten av en sovjetisk befästning under sitt besök på ön Kunashir i ögruppen Kurilerna den 1 november. Medvedev underblåste Japans ilska med ett besök på Kurilerna, ett avlägset territorium som varit föremål för en flera decennier lång tvist med Tokyo. (Foto: Mikhail Klimentyev/AFP/Getty Images)


Den långa och tvisten mellan Ryssland och Japan om ögruppen Kurilerna i norra Stilla havet flammade i måndags upp igen när president Dmitrij Medvedev blev den första ryska presidenten att besöka området. Som svar kallade Japan omgående på Rysslands ambassadör för att protestera.

Tvisten om öarna har förblivit olöst sedan slutet av andra världskriget. Då förlorade Japan ögruppen på den östra sidan av Hokkaido, i området som de kallar de norra territorierna. Ögruppen består av de fyra öarna Habomai, Shikotan, Etorofu och Kunashir som är kända för sina rika fiskevatten.

Sovjetunionen annekterade öarna efter krigsslutet. Cirka 17 000 japaner tvångsförflyttades från öarna strax efter.

Enligt San Francisco-fördraget som undertecknades år 1951 gav Japan upp samtliga rättigheter till öarna, men fördraget angav inte att territoriet skulle tillhöra Sovjetunionen. Sovjetunionen signerade aldrig fördraget. År 1956 etablerade de två länderna normala diplomatiska förbindelser och undertecknade en samarbetsdeklaration för att komma överens om att arbeta för ett slutligt fredsavtal, vilket ännu inte har undertecknats.

Japans utrikesminister Seiji Maehara sade till den ryska ambassadören att besöket, ”helt strider mot Japans grundläggande hållning och är till skada för landet och det japanska folket, det är beklagligt”, rapporterade den ryska affärstidningen BSR.

– Vi har varit konsekventa med att de fyra [rysk-styrda] öarna är en del av vårt lands suveräna territorium. Det är oerhört beklagligt att presidenten besökte denna region, ska premiärminister Kan ha sagt, enligt The Japan Times.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov svarade Tokyo med att säga att Japans försök att diktera huruvida ryska tjänstemän fick vistas på deras territorier var ”oacceptabelt”.

Medvedev är den första president som besöker de omtvistade öarna. Enligt Medvedevs presstjänst, träffade han lokalbefolkningen och besökte byggarbetsplatser och fiskodlingar.

– Vi vill låta människorna bo kvar här. Det är viktigt att utveckla det här området, och vi kommer att investera pengar här, rapporterade ryska medier att presidenten sagt.

Det finns inga utvecklade turistmål på öarna. Klimatet är kallt och de flesta människor som bor där arbetar i fiskerinäringen eller med den militära gränspatrulleringen.

Japan har nyligen varit inblandad i flera dispyter om öar i Asiens Stillahavsområde.

I september kolliderade en kinesisk fiskebåt med två japanska patrullbåtar nära de omtvistade Diaoyu öarna i östra Kinesiska sjön. Japanska tjänstemän grep båtens kapten, men släppte honom senare efter påtryckningar, vilket utlöste ett ännu olöst gräl med Peking.

Japan och Sydkorea är fortfarande i en territoriell dispyt om ägandet av de små holmar som kallas Dokdo på koreanska och Takeshima på japanska, för närvarande administreras de av Sydkorea.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45219/