Ryssland inför undantagstillstånd på grund av skogsbränderna
En rysk kvinna tittar på resterna av sitt utbrända hem i Voronezj, västra Ryssland. Stora skogsbränder har dödat minst 40 personer och orsakat skador på ca 1,1 miljard kronor. (Foto: Alexey Sazonov/Getty Images)


Skogsbränderna fortsätter att rasa i Ryssland och på måndagen införde president Dmitrij Medvedev undantagstillstånd i delar av västra och centrala Ryssland.

Ovanligt höga temperaturer, vissa dagar 35 grader, under de senaste fem veckorna, och svår torka, har orsakat omfattande bränder i torvmossar och skogar.

De stora skogsbränderna har dödat minst 40 personer och gjort över 3 000 hemlösa. Skadorna har hittills beräknats till cirka 1,1 miljard kronor.

Regeringen säger att man vill kompensera förlusterna och hjälpa till att bygga upp bostäderna. Militära styrkor har mobiliserats för att hjälpa räddningspersonal att bekämpa skogsbränderna.

Regioner som berörs av undantagstillståndet är Moskva, Voronezh, Vladimirskaja och Rjazan Nijegorodskaja.

På måndagen kom det liksom i förra veckan in rök i Moskva från bränder utanför staden.

Vissa boende i de drabbade områdena klagade på att brandmännen inte bekämpade bränderna kraftfullt utan kom först när allt hade brunnit ner.

Tjänstemännen sade emellertid att de hade svårigheter med brandbekämpningen eftersom plötsliga bränder blossade upp och spreds snabbt.

Lokalbefolkning rapporterade att de överrumplades av bränderna.

Tatiana Zhavoronkova, 22, från en by i den ryska regionen Nijegorodskaja berättade att hennes hus brann ner och ingenting fanns kvar i hennes by utom ett antal skolor och tegelhus.

– Svarta rökmoln rusade fram med en enorm hastighet. Jag trodde att vi skulle svepas med, sade hon.

Zhavoronkova lyckades fly från det farliga området efter att hennes granne hämtat henne och hennes barn. Men många människor kom inte undan utan fångades av bränderna, sade hon.


Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40216/