Ryssland förbereder sig för kallaste vintern på 1000 år
Ryssland förbereder sig för det som kan bli den kallaste vintern på 1000 år. Bilden visar ryska kvinnor vid St. Basils katedral en snöig februaridag 2010 i Moskva på Röda Torget. (Foto: AFP Michael Eckels)


Ska man förlita sig på vad rönnbären visar så kommer det att bli en mild och snöfattig vinter enligt rapporter från Sverige. Förra året hade vi gott om rönnbär och en vargavinter. Samtidigt varnas det för att det kan bli den kallaste vintern i Ryssland på tusen år, rapporterar Prime Time Russia.

Orsaken till varningen är att golfströmmen enligt polska forskare har minskat sin hastighet med hälften på bara de senaste åren. Det betyder att strömmen inte kommer att kunna kompensera för de kalla arktiska vindarna.

Men samtidigt skriver meterologen Alexandra Ohlsson från SMHI i Motala & Vadstena tidning att NASA har tittat på satellitbilder och konstaterar att Golfströmmen snarare blivit starkare och varmare under de senaste 18 åren.

Hittills har temperaturen varit ett par grader lägre än normalt i centrala Ryssland.

– Även om prognosen för nästa månad bara är 70 procent säker, tror jag att scenariot med en kall vinter är ganska troligt, säger Vadim Zavodchenkov, expert på på Fobos Weather Center, i Prime Time Russia.

Moskvas myndigheter förbereder nu åtgärder för att hjälpa ryssarna att överleva den kommande vintern.

Socialtjänsten och polisen ska vara beredda att sätta in resurser för att hjälpa de hemlösa som annars riskerar att frysa ihjäl om prognosen besannas.

Moskvas myndigheter har även börjat kontrollera luftkonditioneringssystem som rengjorts från resterna av den extremt heta sommarens smog.

Hur vintern blir återstår att se. Kan dock vara klokt att se över sitt hus och rusta sig med varma kläder för vintern.