Ryska journalister ber om hjälp och frihet
Dmitry Muratov, redaktör på Novaja Gazeta, beskrev sina reportrars fruktansvärda död. Helsingforskommissionen hade bjudit in honom att tala om urholkningen av oberoende medier i Ryssland. Muratov talade den 3 november i Washington DC, på Capitol Hil (The Epoch Times)


Efter att den kommunistiska totalitära regimen föll i (före detta) Sovjetunionen 1991, var det fritt fram för Ryssland att utveckla öppna och vitala oberoende medier. Valet av Vladimir Putin till premiärminister och Dmitri Medvedev till statschef har istället sett oberoende medier att successivt tappa mark när Ryssland blir allt mer auktoritärt och repressivt.

Journalister som skriver artiklar om korruption och mänskliga rättigheter är ofta trakasserade, hotade och blir dödade. Morden på Igor Domnikov, Anna Politkovskaja och Anastasia Baburova vittnar om den fientliga och farliga miljön i vilken ryska journalister tvingas att arbeta.

För att bättre förstå det kritiska läget för journalistiken i Ryssland sammankallade Commission on Security in Europe  (OSSE), även känd som den amerikanska Helsingforskommissionen, till ett möte den 3 november på Capitol Hill.

En handfull ryska journalister
har dödats under det gångna året inklusive journalisten och människorättsaktivisten Natalia Estemirova, sade OSSE:s politiska rådgivare Ron McNamara i sitt inledningsanförande.

– Undersökningar öppnas men leder sällan till gripande eller, ännu ovanligare, till åtal. Rysslands informationsutrymme för oberoende medier, tidningar, radio och TV, fortsätter att krympa medan allt fler ryssar skriver i bloggar och använder andra tekniker för att fylla tomrummet, sade han.

Dmitry Muratov, chefredaktör för oberoende tidningen Novaja Gazeta, var en av de tre ryska journalisterna i panelen. Under sex år har tre av hans reportrar, stöttepelarna i hans tidning, mördats: Igor Domnikov 2000, Yuri Shchekochikhin under 2003 och Anna Politkovskaja 2006.

Muratov tror att Shchekochikhin blev förgiftad. Inom en vecka hade han ingen hud kvar, hans hår var borta och ”han hade förvandlas från en ung man till en bräcklig, gammal person,” sade Muratovi i en intervju med Committee to Protect Journalists (CPJ). Läkarjournalerna på Shchekochikhin, som var parlamentsledamot, har mystiskt försvunnit. Muratov antydde att mordet mörklagts.

– Brottsutredning av Yuris [Shchekochikhins] död startades först sex år efter händelsen och efter personligt ingripande av president Dmitrij Medvedev, sade Muratov.

När det gäller mordet på journalisten Anna Politkovskaja i oktober 2006, ägde en mycket komprometterande rättegång rum och man frikände de tre män som anklagades för inblandning i mordet, enligt RSF. Den verkliga mördaren och anstiftaren är fortfarande på fri fot trots en internationell arresteringsorder för själva mördaren medan undersökningen i praktiken har avstannat, sade pressfrihetsorganisationen.

Vid det tillfället kände Muratov sig så nere att han bara ville lägga ner tidningen, sade han till CPJ, men blev uppmuntrad att fortsätta.

Reportrar utan gränser (RSF) rapporterade också om mordet på en gata i Moskva i januari 2009 då Anastasia Baburova (Novaja Gazeta) och människorättsadvokaten Stanislav Markelov mördades.


Maxim Trudolyubov (vänster), Vedomostis redaktör för debattsidan och Grigorij Shvedov, chefredaktör för Caucasian Knot, var inbjudna av Helsingforskommissionen att prata om urholkningen av oberoende medier i Ryssland. De talade den 3 november i Washington DC (The Epoch Times)

Maxim Trudolyubov (vänster), Vedomostis redaktör för debattsidan och Grigorij Shvedov, chefredaktör för Caucasian Knot, var inbjudna av Helsingforskommissionen att prata om urholkningen av oberoende medier i Ryssland. De talade den 3 november i Washington DC (The Epoch Times)

Panelist Maxim Trudolyubov talade om vikten av utländsk opinion i deras kamp mot förtryck av ryska medier. Trudolyubov är featureredaktör för en oberoende verksamhet som dagligen publiceras gemensamt av Wall Street Journal och Financial Times. Han är för närvarande vid Yale University.

– När vi talar om människor som har dödats i tjänsten, på grund av att de är journalister eller forskare, är det  viktigt att ryska myndigheter inte glömmer … att det finns människor utomlands som bryr sig om det. Vi lever fortfarande i världen där gott är gott och ont är ont, sade han.

Trudolyubov var säker på att det ryska folket skulle bli mer aktivt om det var mer medvetet om omfattningen av korruption, misskötsel och ineffektivitet av den nuvarande regeringen .

Han sade att västmedia har alltför ofta hjälpt förtryckets krafter snarare än statuerat ett gott exempel på tryckfrihet. Han berättade historien om en tidskrift kallad GQ, publicerad av Condé Nast, som säljs i USA och har en rysk utgåva. En artikel som var mycket kritisk mot Vladimir Putin publicerades i USA men inte i Ryssland, eftersom Condé Nasts bolagsjurist avrått från det.

–  ..[Detta] är en fråga om hur ett amerikanskt företag värderar sin verksamhet i Ryssland och samtidigt överger sina värderingar om yttrandefrihet. Detta händer ofta i Kina … eftersom affärer är affärer. Men detta är besvärligt och oroande för oss som arbetar i Ryssland, som har att göra med … en mycket fientlig miljö där människor inte förstår vad yttrandefrihet är till för, sade Trudolyubov.

Chefredaktören för Caucasian Knot, Grigorij Shvedov, introducerades till panelen som ”en världsberömd expert på Kaukasus,” ett våldsamt och turbulent område, särskilt i norr. Shvedovs mod att resa i detta område och hans försök att förstå hur våldet kan kuvas ger honom en strategisk ställning hur man kan skydda och stärka oberoende medier i Ryssland.

Shvedov sade att sedan våren 2009 var terroristerna på uppgång igen, och agerar så att självmordsbombningar i norra Kaukasus hade ökat.
– Vi måste erkänna att den verkliga terrorismen existerar och är inte bara ett hot, sade han.

Oberoende medier kommer att ha stora svårigheter att finna en väg mellan korrupta och kränkande regeringstjänstemän och den inhemska terrorismen, sade han. Samtidigt är Shvedov optimistisk och tror att det finns personer i toppositioner i regeringar samt en engagerad minoritet som vill skapa en ny kurs för Ryssland, en annan inriktning ifrån kidnappningarna, tortyren och morden.

– Jag tror att det finns nya ledare och det genomförs nya strategier i norra Kaukasus. Det finns ledare som försöker bekämpa korruptionen, sade Shvedov.

Shvedov skulle vilja se medierna nå förbi beslutsfattare direkt till folket, ett slags ”delaktighetsmedia” för att få till stånd diskussioner bland folket om att göra positiva förändringar i samhället. Han ser att internet är ett hjälpmedel för detta ändamål.

Trudolyubov sade att det fanns
en minoritet av människor som förstår Rysslands situation och skulle kunna ”bidra till landets utveckling om de fick en chans.”

Alla tre journalisterna i panelen var överens om att västvärlden har en viktig roll att spela genom att stödja de modiga journalisterna som ger sina liv för fria och oberoende medier. Trudolyubov sade att det moraliska stödet, som västvärlden kan ge, behövs.

Ryssland befinner sig nu på 153 plats av 175 länders 2009-års pressfrihetsindex hos RSF.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/25566/