Rysk grevinna: "Shen Yun lika storslaget som ett kejserligt hov"
Grevinnan Bobrinskoy, vars avlidne make var släkt i rakt nedstigande led med kejsarinnan Katarina II av Ryssland, såg Shen Yun Performing Arts på Lincoln Center i New York den 26 juni. (Joshua Philipp/Epoch Times)


Ridån gick ner till rungande applåder från en fullsatt salong den 26 juni, då Shen Yun Performing Arts avslutade sin femte och sista föreställning på Lincoln Center i New York.

Efter att ha sett föreställningen på David H. Koch Theater, sade grevinnan Nicholas Bobrinskoy från den ryska kungliga familjen:

– Det var fantastiskt och vackert, och jag tror att det var så här uppträdandena såg ut vid de olika kungliga och kejserliga hoven förr.

Grevinnan Bobrinskoys avlidne make var släkt i rakt nedstigande led med kejsarinnan Katarina II av Ryssland, som regerade mellan 1762 och 1796. Bobrinskoy bär nu sin makes arv som en designer och skapar tyger och väggbonader för några av världens största designers och museum.

Shen Yun visar upp storslagna danser, med så många som 30 dansare på scenen. Varje dansare är tränad i klassisk kinesisk dans såväl som kinesisk etnisk dans och folkdans. Shen Yuns New York-ensemble, som uppträdde på Lincoln Center, är en av de tre turnerande grupperna.

– Showen är lika storslagen som ett kejserligt hov, sade grevinnan Bobrinskoy och tillade att hon är väl bekant med hur de kungliga dansarna var i St Petersburg innan kommunistregimen tog över. Hon uttryckte det som att söndagens uppträdande bar ”samma sorts anda.”

– Det var också väldigt meningsfullt, det var inte bara sagor, tillade hon.

Shen Yuns uppdrag är att genom scenkonst återuppliva det kulturella arvet i Kinas femtusenåriga civilisation. Stora delar av detta arv försvann under kulturrevolutionen.

Grevinnan Bobrinskoy menade att landet under den kinesiska kommunistregimen såg ”förstörelsen av allt det underbara, vackra och historiska Kina, de förstörde det de hade”.

– Det som den här gruppen gör idag har verkligen återupplivat detta. Det är som ett mirakel! Jag kunde inte tro mina ögon, skönheten i det … och att förstå vad detta handlade om”, sade hon.

– Jag är så tacksam för att detta har hänt och det här kommer att fortsätta utvecklas och pågå framöver, sade Bobrinskoy och tillade att människor ”behöver känna till så mycket mer om våra sanna kulturer.”

Under föreställningen berättade presentatörerna att en föreställning som Shen Yun Performing Arts visar, inte kan ses i Kina idag, men genom att vara baserad i New York kan gruppen visa upp landets sanna, traditionella kultur.

Grevinnan Bobrinskoy jämförde situationen för de kinesiska dansarna med de ryska balettdansarnas, vilka var tvungna att fly från Sovjet för att kunna fortsätta dansa.

– Jag vet att man inte kan göra vad som helst i Kina just nu, men den dagen kommer”, sade hon. ”Detta är själens frihet som för alltid kommer att bevaras.”

Översatt från engelska.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun Performing Arts.