Rymdfärjan Discoverys historiska resa är till ända


Rymdfärjan Discoverys 27-åriga rymdkarriär tog slut när färjan gjorde sin sista landning någonsin den 9 mars. Discovery landade på Kennedy Space Center i Florida och fullbordade därmed sitt sista uppdrag.

Rymdfärjans 39:e resa i rymden var en fullständig succé och bestod i att installera en modul samt leverera Robonaut 2, den första humanoida robeten i rymden, på Internationella rymdstationen.

– Jag är så glad över att vi landade här på Kennedy, Discoverys hem. Min besättning gjorde ett fantastiskt jobb, vi klarade alla målsättningar plus en hel massa till. Alltmedan tiden går blir jag faktiskt mer och mer ledsen över att detta var den sista flygningen och jag vet att alla människor som varit involverade i programmet känner på samma sätt, sade befälhavaren Steve Lindsey enligt NASA.

Efter den lyckosamma landningen stannade de sex astronauterna och tjänstemän från NASA kvar en stund på landningsbanan för att markera rymdskeppets långa lista av bedrifter, som till exempel transporten av rymdteleskopet Hubble ut i sin omloppsbana.

Totalt har farkosten tillbringat ett helt år i rymden under dess många uppdrag sedan första uppskjutningen 1984. Bland alla astronauter på Discovery fanns Charles Bolden, nu chef för rymdorganisationen, och Bob Cabana, chef på Kennedy Space Center, på plats för att ta farväl av rymdfärjan.

– Detta är bitterljuvt för oss alla. Discovery har en speciell plats för mig och Bob Cabana här eftersom vi båda fick chansen att flyga med det vid två tillfällen, sade Bolden.

Färjan kommer att ställas ut som museiföremål och platsen kommer att tillkännagivas i april. Discovery är den första av NASA:s färjor som går i pension. Resten av flottan, Endeavor och Atlantis, kommer att följa efter under året.

Översatt från engelska.