Rymdfärjan Discovery åter på jorden
USA, Edwards Air Force Base: Rymdfärjan Discovery landade i Mojaveöknen natten mellan fredag och lördag 02.53 svensk tid. Den lyckade landningen skede efter deta att Discovery två gånger under fredagen och två gånger under torsdagen inte kunde genomföra landningen på NASA: s Kennedy Space Center i Florida till följd av dåliga väderförhållanden. (Foto: Gabriel Bouys/AFP)


Efter två veckor i rymden landade Christer Fuglesang och bestättningen 02.53 på lördag natten på Edwards Air Force Base i Kalifornien. Dåligt väder i Florida gjorde att landningen försenades två dagar och rymdfärjan Discovery blev tvungen att byta landningsplats rapporterar Reuters.

Ledaren Rick Sturckow, piloten Kevin Ford, flygteknikern Jose Hernandez, astronauterna Danny Olivas Christer Fuglesang, och Pat Forrester flög tillbaka till jorden med den återvändande flygingenjören Tim Kopra, som varit på rymdstationen under två månader. Nicole Stott som ersätter Kopra kommer att stanna på rymdstationen tills NASA återvänder i november.

– Jag har haft det väldigt bra. Det har varit väldigt roligt. Det har flutit väldigt smidigt. Jag hade i stort sett inga problem den här gången, sade Fuglesang till SVT på presskonferensen från Edwards-flygbasen i Kalifornien på lördag kväll.

Att vara tillbaka på jorden och gravitationen känns:

– Det är tungt att komma tillbaka till jorden. Det känns som en kombination av dagen efter en ordentlig kräftskiva och ett maratonlopp. Det är stelt i musklerna. Balanssinnet är stört och man blir fumlig och tappar saker. Det är till och med svårt att gå på en rak linje med öppna ögon. Jag trillade åt sidan.

Christer Fuglesang, gjorde tillsammans med Danny Olivas och Nicole Stott tre rymdpromenader under denna resa. Det har krävts en lång träning. Sammanlagt har Fuglesang gjort två resor och fem rymdpromenader.

– Det har varit värt all väntan. Upplevelsen i sig är enorm och värt mycket väntan. Jag ångrar absolut inte all träning under alla år. Det är en speciell känsla att arbeta utanför rymdstationen, sade han till SVT.

Nästa år kommer Christer Fuglesang troligen tillbaka till Europa. Han hoppas kunna göra ”något vettigt” inom ESA, eller hitta något inom Sverige.

– Det kan vara något forskningsrelaterat eller om det dyker upp något annat erbjudande. Jag har inga fasta planer.

Men nu närmast skall han bara umgås med familjen och ta det lugnt.

NASA hade hoppats kunna landa Discovery i Florida för att spara på kostnaden och det extra arbete det innebär att transportera rymdfärjan tillbaka till Florida från Kalifornien. Men det dåliga vädret i Florida tvingade fram en ändring av planerna.

Discovery har flugit 219 varv runt jorden, och resan blev 9.1 miljoner kilometer lång. Rymdfärjan har burit med sig mer än 7,5 ton mat, laboratoriematerial, vetenskapliga experiment, reservdelar, en ny treadmill och besättningskvarter till rymdstationen.

Enligt Reters är kostnaden för projektet som närmar sig sitt slut, 100 miljarder dollar, och den innefattar 16 länder.

NASA kommer att lämna över transporten av stationens besättning till Ryssland till en kostnad av omkring 50 miljoner dollar flygstol. Rymdstyrelsen har också tankar på att hyra in kommersiella företag att flyga dess astronauter.

Men dessa planer kan ändras då president Barack Obama överväger resultaten från en studie som har visat att att NASA:s ambitioner för att utforska månen överstiger budgeten med tre miljarder dollar per år.

NASA har sex flygresor kvar för att avsluta uppbyggnaden av stationen och planerar sedan att börja med utvecklandet av en kapsel och en raket som kan föra astronauter till månen.