Rwandas oppositionsledare dömd till åtta års fängelse
Rwandas oppositionsledare, Victoire Ingabire tillsammans med sina advokater, Gatera Gashabana (t.v) och Iain Edwards (t.h), när den fjärde veckan av hennes rättegång inleddes i Kigali, Rwanda den 12 september 2011. (Foto: Steve Terrill/AFP/Getty Images)


Rwandas oppositionsledare Victoire Ingabire har dömts till åtta års fängelse för förräderi.

Domstolen fann henne skyldig till att ha förnekat folkmordet 1994 och för att ha konspirerat om terroristhandlingar.

”Hon har dömts till åtta års fängelse för de brott som hon befanns skyldig till”, sade domaren Alice Rulisa enligt AFP, men sade också att hon var oskyldig till att ”ha uppmuntrat till ett annat folkmord”.

Ingabire dömdes för att ha varit inblandad i brottet ”konspiration för att skada myndigheter genom terrorism och krig”, sade domaren.

Ingabire, som tidigare varit presidentkandidat, men som förlorade stort till den nuvarande ledaren Paul Kagame, var inte närvarande vid domslutet utan var kvar i fängelset där hon suttit sedan oktober 2010.

Hon anklagades för att ha överfört pengar till huturebellgruppen Demokratiska styrkor för Rwandas befrielse (Democratic Forces for the Liberation of Rwanda, FDLR) och även för att offentligt ha begärt att  högtidlighålla minnet av hutuoffren för folkmordet på samma sätt som man gör för tutsier, rapporterar Reuters.

Cirka 800 000 människor dödades under ungefär 100 dagar av den hutuledda regeringen. Det var huvudsakligen tutsier och moderata hutuer som dödades.

Ingabires brittiska advokat Iain Edwards sade att några av bevisen mot henne var fabricerade.

”Jag är inte förvånad
, men jag är besviken. Jag är övertygad om att hon borde ha frikänts på alla punkter i åtalet” sade han, enligt Reuters.

Edwards sade att Ingabire kommer att överklaga domen på tisdagen.

Översatt från engelska