Rumänsk häxskatt skapar ilska
Solen går ner över floden Donau nära Bazias (480 km väster om huvudstaden Bukarest) den 9 oktober 2010. Rumänska häxor har kastat alrunor i floden för att skicka förbannelser på regeringstjänstemän som svar på en ny skatt som pålagts dem. (Foto: Daniel Mihailescu/AFP/Getty Images )


Den rumänska regeringen har för första gången någonsin ålagt häxor, spåmän och astrologer att betala skatt, enligt Associated Press och BBC på torsdagen.

Häxorna har försökt använda trolldom mot Rumäniens president genom att kasta den giftiga växten alruna i floden Donau, rapporterade AP. BBC uppger att häxorna också använde kattexkrementer och en död hund i trolldomsblandningen.

Den rumänska kulturen har kvar mycket av folktron. I en del byar har vitlök använts i många år för att hålla vampyrer och annat ont borta. AP noterade att presidenten och hans kabinett till och med klär sig i violett på vissa dagar för att förhindra att det händer något dåligt.

En självutnämnd häxa kallad Alisia sade invid Donau att skattelagen är ”löjlig” och tillade att det inte finns något att beskatta eftersom de ”knappt tjänar något”.

De extra skatterna för de ovan nämna grupperna är en 16-procentig inkomstskatt på hälso- och pensionsförmåner, rapporterade BBC. Tidigare omfattades dessa yrken inte av beskattning men anses nu tillhöra gruppen egna företagare. BBC noterade att balsamerare kommer också att få betala skatt.

En häxa vid namn Bratara Buzea, 63, sade till BBC att hon satt fängslad för häxeri under kommunistdiktatorn Nicolae Ceausescu.

-Vi skadar dem som skadar oss. De vill ta landet ur den här krisen genom att dra nytta av  oss? De borde ta oss ur krisen eftersom de drog oss in i den, sade hon till BBC.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/48828/