Rumäniens premiärminister avgår efter protester
Rumäniens premiärminister Victor Ponta meddelade på onsdagen att han tänker avgå efter folkets protester. (Foto: Daniel Mihailescu /AFP/Getty Image)


Rumäniens premiärminister Victor Ponta meddelade på onsdagen att han kommer att avgå sedan över 20 000 människor gått ut i en spontan protest efter en brand på nattklubben Colectiv i fredags, rapporterar Reuters.

– Jag måste lyssna på de legitima klagomål som finns i samhället och hoppas att min och regeringens avgång tillfredsställer demonstranternas krav. Jag kan klara politiska strider men jag kan inte slåss med folket, sade Ponta.

Ponta var redan innan föremål för en korruptionsutredning och avgångskraven har hörts sedan i somras. I september väcktes åtal men Ponta hävdar att anklagelserna är politiska och har hittills vägrat avgå, skriver SR.

Borgmästaren i distriktet i Bukarest där nattklubben låg, Christian Popescu Piedone, avgick också på onsdagen och erkände sig moraliskt skyldig till den dödligaste branden i Rumäniens historia, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I branden, som hade ett blixtsnabbt förlopp, dog 32 personer. Tumult och trängsel uppstod när 400 gäster försökte ta sig ut genom den enda dörren och 130 av 200 skadade, varav hälften allvarligt skadade, ligger kvar på sjukhus.

De tre ägarna greps misstänkta för dråp då deras klubb saknade nödutgång, hade dålig brandsäkerhet och för många hade släppts in. Enligt åklagarna tilläts fyrverkerier i ett rum som hade lättantändliga och olagliga material för att spara på kostnaderna. Klubben saknade tillstånd för att hålla konserter och använda pyroteknik, rapporterar SR.