Rullstolsbunden man sprängde sig själv vid kommunhus i Kina
En video från internet tidigare i år, där Qu Huaqiang, bakom kameran, spelar in ett utbyte med lokala tjänstemän. Qu ses inte i bild. Han argumenterar om den ersättning han har rätt till efter att han blivit förlamad i en arbetsolycka. Qu sprängde nyligen sig själv framför ett kommunhus. (Skärmdump från internet)


En rullstolsbunden självmordsbombare sprängde sig själv till döds vid ett kommunhus i östra Kina på måndagen. Sex andra personer skadades, rapporterade statliga medier.

Qu Huaqiang beskrevs av statlig press som en ”missnöjd petitionär”. Han utlöste en bomb som han hade fäst på kroppen vid Tengjia-distriktets kommunhus i staden Rongcheng, i Shandongprovinsen, på morgonen.

Kinesiska kommunistpartiets språkrör People’s Daily rapporterade att Qu hade tagit sig till kommunhuset med hjälp av en mentalt funktionshindrad man innan han sprängde sig själv med hemmagjorda sprängmedel.

Sex kommuntjänstemän skadades, två av dem allvarligt, enligt rapporten. Det är oklart om den andre bybon skadades i explosionen.

Wang, som bor i Tengjia, sade till Epoch Times att han och andra ortsbor gick till kommunhuset där en stor skara människor hade samlats. Han sade att polisen hade spärrat av området.

En talesman för Tengjia-polisen sade att händelsen var ”under utredning”, medan en annan talesman för polisen i telefonintervjuer sade till Epoch Times att de inte kände till någon bombning.

Nyheten om bombningen spred sig snabbt på internet i Kina, där många fördömde den kinesiska regeringen för att den inte svarar på petitionärers vädjan om att rätta till det som de ser som orättvisor. Petitionssystemet i Kina skapades för flera decennier sedan, men många vanliga kineser klagar på att det inte gör någonting. Människorättsgrupper anklagar Kina för att internera petitionärer i hemliga fängelser, där de ibland utsätts för tortyr.

I ett blogginlägg från 2008 skrev den påstådde bombaren Qu att han tidigare var anställd vid Tengiua Construction Company i den närbelägna staden Rongchen. Han fick en svår ryggmärgsskada efter att han träffats av ett föremål som föll från en kran, vilket ledde till att han inte kunde gå. Senare skiljde sig han och hustrun och han måste själv ta hand om sin 80-årige far.

Qu skrev att han tvingats skriva på vad han beskrev som ”ett orättvist avtal för handikappersättning” vilket påtvingades honom av byggföretaget och kommunens tjänstemän. ”Lönen var inte i enlighet med de regler som lagen föreskriver,” skrev han. Detta gjorde att han hamnade i en desperat situation.

På grund av detta började Qu petitionera och vädja till kommunala tjänstemän år 1997. Han skickade dussintals brev till medlemmarna i kommunistpartiets centralkommitté, inklusive premiärminister Wen Jiabao och andra höga tjänstemän. Han skrev också brev till lokala tjänstemän i Tengjia om sin situation.

Men Qu sade att han aldrig fått något svar från någon av tjänstemännen.

I april i år lade han upp en video om sig själv på mikrobloggsidan Sina Weibo där han hade dokumenterat sina besök hos lokala tjänstemän. De ”fullföljde inte min behandling av skadan och sade till mig att gå till ett vårdhem,” sade han. Videon är tydligen det enda som inte har tagits bort från hans Weibo-konto.

Qu skrev i ett blogginlägg år 2008 att han planerade att detonera en bomb i en självmordsattack.

”Om jag inte får riktig ersättning för den skada jag lidit i mitt arbete, eller annat ekonomiskt stöd i framtiden… har jag bara en lösning på detta problem: En bomb!” skrev Qu.

”Jag ber de oskyldiga som skadats på grund av mina handlingar om ursäkt. Det är inte min avsikt att skada oskyldiga. Jag vill bara att de korrupta tjänstemännen i Rongcheng – de arroganta tjänstemän som sätter sig på oskyldiga kineser – ska veta att vanliga kineser inte är maktlösa.”

Översatt från engelska