Romantisk komedi med fördomar om Irland


  • Titel: Leap Year
  • Produktionsland: USA/Irland
  • Produktionsår. 2010
  • Regi: Anand Tucker
  • Medverkande: Amy Adams, Matthew Goode, Adam Scott, John Lithgow m fl.

Romantiska komedier verkar växa på träd nu för tiden. Den här filmen skiljer sig inte särskilt mycket från övriga filmer i samma kategori. Men gillar man romantiska komedier, är detta en film som innehåller många av de vanligaste ingredienserna, så man kommer ju knappast bli besviken.

Anna (Adams) är en karriärkvinna i Boston i USA. Hon har dock ett litet problem, då hennes pojkvän inte friat till henne, trots att de varit ihop i fyra år. Då får hon höra talas om en tradition som säger att kvinnan får fria till mannen på den tjugonionde februari, skottårets extra dag. Då hennes man befinner sig på Irland, packar hon sin väska och far iväg till Irland. Väl framme börjar klyschorna dugga tätt.

Mycket av filmens så kallade “komik” uppstår på grund av att Anna är en fin storstadstjej som hamnat på det råbarkade Irland. För det är så Irland framställs. Detta tycker jag är lite lustigt, eftersom detta delvis är en irländsk film, och då känns det ju lite konstigt när Irland beskrivs som ett land som ligger trettio år efter i utvecklingen och bebos av griniga gamla gubbar som är otrevliga och vidskepliga. Hade jag varit irländare hade jag nog rynkat lite på pannan åt detta. Det är lite som när “svenskar” är med i amerikanska filmer. De är ofrånkomligen blonda, pratar med en tysk dialekt (i mina öron) och heter antingen Sven eller Inga.

Sedan har vi det gamla vanliga. Anna behöver någon som kan hjälpa henne komma fram till Dublin och mannen hon ska fria till. Lyckligtvis får hon hjälp av en butter irländare, Declan (Goode). Från början tycker de självklart inte om varandra. Och sedan har de lite roligt tillsammans. Slutligen har vi den scen som verkar ha blivit obligatorisk i romantiska komedier. Jag pratar om den scen där de får ett hotellrum tillsammans. Detta rum har självklart bara en säng, vilket leder till komplikationer för dessa två människor som inte tål varandra.

Allt som allt är detta en helt vanlig romantisk komedi med en massa fördomar om Irland. Det finns inte så mycket mer att säga. Men detta är, som sagt, inte min favoritkategori, så gillar man romantiska komedier, är det mycket möjligt att man tycker om även denna film.