Röda khmerledare inför rätta
Bild på den före detta tortyrledaren hos Röda khmererna, "kamrat Duch" vars riktiga namn är Kaing Guek Eav, vid öppnandet av rättegången Phnom Penh den 17 februari. (Foto: Adrees Latif/AFP/POOL)


Röda Khmerernas tortyrledare och fängelsechef, Kaing Guek Eav, som kallades för ”kamrat Duch” har ställts inför den FN-stödda folkmordsdomstolen i Phnom Penh, Kambodja, rapporterar nyhetsbyrån BBC.

Fem ledare för Röda khmererna kommer att ställas inför rätta. Den förste av dem är den 66-årige Kaing Guek Eav, som styrde med järnhand över det ökända Tuol Sleng-fängelset, kallad för S21-fängelset, där mer än 17 000 män, kvinnor och barn dog. Fängelset är i dag ett museum.

De andra fyra som står anklagade för brott mot mänskligheten kommer troligen inte att komma inför rätt förrän 2010, enligt BBC.

Röda khemerna hade makten i Kambodja endast några få år, från 1975 till 1979, men de står ansvariga för en av 1900-talets värsta massdödanden. Upp till två miljoner människor dödades, (en femtedel av landets befolkning) och det finns antaganden om att upp till 2,5 miljoner människor fick sätta livet till under det kommunistiska styret.

Det var under ledningen av marxistiske Pol Pot som Röda Khemererna tog makten i landet och tvingade miljoner människor från städerna att arbeta på kommunala bondgårdar, en slags arbetsläger där människorna svalt och fick arbeta hårt.

Hundratusentals utbildade inom medelklassen torterades och dödades, andra dog av sjukdomar, svält och utmattning när medlemmar ur Röda Khemerena tvingade dem till hårt fysiskt arbete.

Alla som ansågs vara intellektuella dödades. Andra dödades för att de använde glasögon eller kunde tala ett främmande språk.

Fångarna tvingades under tortyr erkänna att de var spioner för vietnameserna, för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA eller för sovjetiska KGB.

Röda khmererna hade sitt ursprung på 1960-talet som en väpnad falang till kommunistpartiet i Kampuchea – det namnkommunisterna använde för Kambodja. Röda Khmererna avsattes 1979 av invaderande vietnamesiska trupper. De högre uppsatta partmedlemmarna drog sig undan till avlägsna platser i landet, där de med tiden hade allt mindre makt.

När Kambodja återigen började öppna sig för omvärlden avslöjades den mänskliga tragedin och regimens skräckinjagande styre.

De överlevande berättade om shockernade upplevelser och filmen “The Killing Fields” förde ut offrens grymma verklighet till världens människor.

Pol Pot fördömdes av sina tidigare kamrater i en skenrättegång i juli 1997, och sattes i husarrest i sitt hem i djungeln. Men mindre än ett år senare dog han – innan han kunde ställas inför domstol.

 


Den kanadensiske åklagaren Robert Petit (vä), och den kambodjanske åklagaren Chea Leang, förbereder rättegången i den den kambodjanska domstolen (ECCC) den 17 februari i Phnom Penh. (Foto: Adrees Latif/AFP/POOL)

Den kanadensiske åklagaren Robert Petit (vä), och den kambodjanske åklagaren Chea Leang, förbereder rättegången i den den kambodjanska domstolen (ECCC) den 17 februari i Phnom Penh. (Foto: Adrees Latif/AFP/POOL)Turister besöker Choeung Ek Genocidal Center, ett museum som byggts på ”Killing fields” utanför huvudstaden i Kambodja. (Foto: Voishmel/AFP)