Robotar får jobb på sjukhus i Norge


På St Olavs hospital i Trondheim kan man möta en talande robot i korridorerna. Där får nämligen robotar jobba med att transportera bland annat mat, avfall och tvätt inom sjukhuset. Står man i vägen, kan de tala om att du måste flytta på dig.

Roboten kommunicerar med transpondrar som sitter i taket på sjukhuset. Varje enskild robot har sina egna schemalagda rundor, men kan beställas för att utföra särskilda jobb utöver de planerade. De sju robotarna kan väja för eventuella hinder och människor. Roboten klarar av transporter som väger upp till 500 kilo.

– Varje robot har en inbyggd karta över sjukhuset i minnet. Med hjälp av den och lasernavigering rör den sig helt självständigt på sjukhuset, berättar Filip Lindgren, key accountmanager på företaget Swisslog AS Healthcare Nordic, som levererat systemet.

När sjukhuset är färdigbyggt i framtiden räknar man med förstärkning av ytterligare tio robotar som får avverka 500 kilometer per dygn.

– Om en robot har en lucka i sitt schema så kan en avdelning tillkalla roboten för hämtning av något gods som dykt upp utan förvarning, säger Filip Lindgren.

Vi kan räkna med att se robotar dyka upp i framtiden även på svenska sjukhus. På Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge planerar man att sätta in liknande robotar i arbete. De robotarna levereras av ett annat företag men principen är ungefär densamma, förklarar Filip Lindgren som också berättar att intresset är stort både i Sverige och Norge. Sjukhusen inser att det finns resurser att spara.