Riksfritt kritisera USA - farligt kritisera Ryssland
Johan Lagerfelt, ordförande i Svenska Tjetjenienkommittén. (Foto: johanlagerfelt.se)


Epoch Times träffar Johan Lagerfelt, ordförande i Svenska Tjetjenienkommittén i en exklusiv intervju under MR-dagarna i Örebro den 15 november.

Med sig har han många läsvärda böcker från sin privata samling om vilka han tipsar Conventums besökare. Han säger att folk ofta brukar säga att det inte finns mycket att läsa om människorättsbrotten i Tjetjenien. Vilket uppenbarligen inte stämmer. 

Lagerfelts huvudsyfte är att stödja Tjetjenien i folkets kamp mot den ryska invasionen som skett med jämna mellanrum i historien de senaste 300 åren. 

– Jag vill hävda att man i Tjetjenien blivit utsatt för tre folkmord om man utgår ifrån 1948 års folkmordskonvention. I det senaste kriget tror man att 30 % av befolkningen har dödats av de ryska trupperna, säger han. 

Att han engagerar sig för Tjetjeniernas sak förklarar han lite humoristiskt med att inga andra gör det.

– Dessutom är det ingen köbildning [i ämnet]. Om du bryr dig om Irak, Palestina eller Afghanistan får du ställa dig i kö, men här är det ingen annan som gör det, säger han. 

Han berättar att han tidigare också var mycket engagerad i Afghanistan-frågorna, och menar att det lite grann var samma sak. 

– Jag var där 1983 som läkare, samma sak, ryssarna invaderade landet och alla rykte på axlarna och sade: ”jaha, nu har de tagit ett land till”. Jag ser samma sak i Tjetjenien. De gick senast in 1994 och ingen brydde sig och ingen bryr sig. Inte ens migrationsverket bryr sig! Någon måste göra det, säger Lagerfelt. 

Han förklarar att det var när tjetjenierna utropade sig själva som självständiga som ryssarna satte ner foten och invaderade landet. Man fick mycket stryk och drog sig tillbaka, men sedan kom man tillbaka igen 1999. 

– Svepskälet var (1994) att: ”återställa den konstitutionella ordningen” och svepskälet 1999 var från Putins sida att ”återställa den ryska arméns heder”, vad nu det är för något, det vet jag inte, säger Lagerfelt. 

Med tanke på alla journalister som mördats i Ryssland de senaste åren, säger Johan Lagerfelt:

– Det som är gemensamt för alla 19-20 journalister som mördats är att ingen har åkt fast för morden. Myndigheterna står direkt eller indirekt bakom morden. Det kan man inte göra något åt i ett land som Ryssland. Det är det mest korrumperade landet i Europa, säger han.

– Kineserna sprider sitt inflytande genom att köpa väldigt mycket och de är duktiga på det, och de bryr sig inte om människorättsförbrytelser heller. Jag skulle tro att om man tittar lite närmare på Tibet och Östturkistan så skulle man hitta väldigt mycket obehagliga vittnesmål, om man kom åt dem. Jag tror inte att kineserna är ett dugg bättre, men de är lite skickligare. 

– Det gör de dels genom att nästla sig in med hjälp av pengarnas makt, de är lite diskretare, och det syns inte särskilt mycket, när de sedan slår ner ordentligt som i Tibet eller Xinjiang så ”stänger de” på ett annat sätt, de är svårare att få tag i, de är effektiva på att tysta ner. 

Ser omvärlden inte, eller vill man inte se? 

– Vi är godtrogna och Sverige har en lång historia av underdånighet, framförallt mot Ryssland och Sovjet men även mot andra stormakter. Däremot har vi en nästan lika lång historia av att kritisera USA. Det är enklare att göra det. Bekvämt och riskfritt dessutom. 

– Det är till exempel väldigt lätt att kritisera USA, det är också relativt riksfritt, men att kritisera Ryssland är förenat med ett större problem, med tanke på gas och oljekontrakt. Man har valt att prioritera de kontrakten för de är ganska lukrativa ibland. Ryssland använder gas och olja också som ett politiskt vapen, mutmedel och utpressning. Vi faller för det väldigt enkelt, och hela Europa har gjort det, säger Johan Lagerfelt.