Riksdagsman inspirerad av Chinese Spectacular
Gunnar Axén tycker att en sådan här föreställning är värdefull att visa utomlands. (Foto: Jan Jekielek/ Epoch Times)


Jag tycker det var en fantastisk show, som inspirerar och lyfter upp”, sade Gunnar Axén, riksdagsledamot som såg Chinese Spectacular för första gången. Han hade hört mycket om showen och sett fram emot att se den.

Riksdagsledamoten Gunnar Axén uppskattade harmonin och den andliga dimensionen i Shen Yun-föreställningen.

– Jag tycker det var en fantastisk show, en inspirerande show som lyfter upp. Den är både uttrycksfull, kraftfull och samtidigt finns den kinesiska harmonin i den som lyfter fram delar av vårt liv; spirituellt, religiöst och filosofiskt. Att lyfta fram dessa i en show… det ger ett djup och en dimension… som jag tycker är väldigt fascinerande.

Gunnar Axén är också en av de sju politiker från Linköping som står bakom brevet som protesterade mot Kinas försök att stoppa showen i Sverige. Brevet har publicerats i bland annat i Corren i februari.

– Det är fullständigt oacceptabelt att ett annat land försöker sätta stopp för friheten att få uttrycka sig i ett demokratiskt land som Sverige. Det är därför vi riksdagsledamöter valde att gemensamt gå hit till föreställningen och protestera som vi har gjort, genom att skriva tidningsartiklar och så vidare.

– Ledarna i Peking borde skämmas – det finns mycket de har att skämmas för, utbrister Gunnar Axén.

Gunnar Axén tycker att en sådan här föreställning är värdefull att visa utomlands.

– Jag tror det ger en förståelse för andra delar av världen och andra perspektiv.

Förstår man Kina bättre?

– Ja delvis, en del av Kina förstår man i alla fall via det här, för det är liksom det kinesiska kulturarvet. Men man skall ju vara medveten om att Kina är något mer och sedan får man också skilja på folkrepubliken Kina och republiken Kina, som jag brukar poängtera, säger Gunnar Axén.

Det finns ett rikt kulturarv som man har försummat i Fastlandskina, i det kommunistiska Kina och som även har utplånats. Däremot är det annorlunda i Taiwan, menar Gunnar Axén som sedan tio år tillbaka varit aktiv i och numera är ordförande i Svensk-Taiwanesiska Parlamentarikers förbund och har mycket inblick i förhållandena i Taiwan.

– Min sambo och jag har varit i Taiwan och fått ta del av den kinesiska kulturen och vi var båda mycket fascinerade. Taiwan har också räddat undan många kulturskatter undan kulturrevolutionen.

Gunnar Axén hoppas att den traditionella kinesiska kulturen får möjlighet att växa fram och att det växer fram ett demokratiskt Fastlandskina som respekterar mänskliga rättigheter.

-Jag hoppas att det kommer en dag när alla kineser åtnjuter rätten att få uttrycka sig fritt kulturellt, filosofiskt, politiskt och andligt.